facebook

На людей чекає новий удар: що буде з тарифами на “комуналку” в Україні

Що буде з тарифами на комуналку та до чого готуватись українцям


Українців уже повільно готують та попереджають про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Через російські атаки з енергетичних об’єктів може піднятися ціна на електроенергію, як було минулого року. Про це розповідає РБК-Україна.

Минулого року вартість електроенергії для населення зросла майже вдвічі – з 1,68 до 2,64 грн. за 1 кВт. Основною причиною цього стали обстріли російськими окупантами критичної інфраструктури. Як зазначає міністр енергетики Герман Галущенко, підвищення цін допомогло енергосистемі відновитись.

Проте цієї весни армія РФ знову масово атакує енергооб’єкти. Внаслідок обстрілів було втрачено 80% генерації ДТЕК, зупинилася генерація ДніпроГЕС, постраждали ТЕС та ТЕЦ у різних регіонах країни.

У Міненерго оцінюють ситуацію як складнішу, ніж у 2023 році, але питання про підвищення тарифів ще не розглядають. Герман Галущенко заявив, що уряд вивчає різні можливості фінансування ліквідації пошкоджень, зокрема може йтися про зростання цін на світ для населення. Але остаточного рішення поки що немає.

Глава НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький бачить одним із шляхів забезпечення населення світлом в умовах постійних атак РФ трансформацію енергосистеми. На його думку, стійку мережу можуть створити невеликі за розміром енергетичні джерела, але їхня кількість має збільшитися, щоб не залежати від централізованих постачань.

У НКРЕКУ повідомили, що тарифи на світ для побутових споживачів найближчим часом переглядати не збираються.

Таким чином, ціна на світ для населення залишається на рівні 2,64 грн/кВт-год. Для власників двозонних лічильників діє “Нічний” тариф (1,23 грн/кВт-год), що дозволяє заощадити з 23:00 до 07:00.

Наприкінці 2022 року в Україні планували підвищити тарифи на холодну воду, проте рішення НКРЕКУ відклали. Друга спроба була влітку, але після критики влади ухвала Комісії також була скасована.

Тому вартість послуг холодного водопостачання та водовідведення для населення поки що залишається на рівні, який був до 24 лютого 2022 року.

Проте вже розроблено проект нових цін на водопостачання. У ньому закладено двоетапне зростання вартості послуг у середньому на 30%.

Запропоновані тарифи для кожного водоканалу відрізняються, адже залежать від низки факторів: доступ до водних ресурсів у конкретному населеному пункті, вартість електроенергії та інші аспекти.

Також нові ціни мають встановити для водоканалів Дніпра, Черкас, Нікополя, Хмельницького, Вінниці, Рівного, Броварів, Ужгорода, Львова, Тернополя, Луцька, Івано-Франківська, Чернівців, Дрогобича.

НКРЕКУ збиралася затвердити підвищення тарифів на воду у лютому 2024 року, але засідання перенесли на невизначений термін.

У Комісії заявляють, що зараз не готують жодних ініціатив щодо зміни тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.

Вартість газу для побутових споживачів залишається незмінною з довоєнних часів – 7,96 грн./кубометр.

Це стосується майже 98% побутових споживачів, які користуються послугами “Нафтогазу”. Приблизно 2% населення використовує послуги інших постачальників газу, тому їхній тариф може дещо відрізнятися – від 7,7 до 9,9 грн/куб.м.

Фіксовану ціну газу для населення від НАК “Нафтогаз” встановлено до 30 квітня 2024 року. Проте зміни вартості не заплановано. В Україні діє мораторій на підвищення тарифів, у тому числі на газопостачання та розподіл газу до кінця війни та ще півроку після скасування режиму військового стану.

Крім того, у “Нафтогазі” зазначали, що Україна має свій видобуток та забезпечує свої потреби, а зменшення кількості промислових споживачів додатково впливає на ціни. Також на газовій біржі ціни за останній рік знизилися. Таким чином, підстав для зміни цін наразі немає.

Джерело.

Close