facebook

У червні українських водіїв почнуть включати до Реєстру військовозобов’язаних

У червні 2024 року в Україні почне офіційно функціонувати Реєстр військовозобов’язаних “Оберіг”, до якого потраплять і водії. Про це розповіла заступник міністра оборони Катерина Чорногоренко.

За її словами, Реєстр військовозобов’язаних “Оберіг” отримуватиме дані від податкової, Міністерства юстиції, Державної реєстрації актів цивільного стану, Державної судової адміністрації, Державної прикордонної служби, Міністерства освіти та науки. Також дані цей Реєстр отримуватиме від Державної міграційної служби та від МВС.

Створення Реєстру військовозобов’язаних передбачає Закон 3549-ІХ щодо цифровізації військового обліку та запровадження Електронного кабінету військовозобов’язаного. У ньому буде понад 30 категорії персональних даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів, починаючи від ПІБ та місця проживання, й закінчуючи інформацією про володіння іноземними мовами.

Буде в цьому Реєстрі інформація про серіюи водійського посвідчення військовозобов’язаного, номер посвідчення водія, дата видачі, орган, який його видав, а також термін дії та категорія ТЗ. Тобто автомобіліст автоматично потрапить до Реєстру військовозобов’язаних одразу після отримання водійського посвідчення.

Нагадаємо, 18 травня 2024 року в Україні набуде чинності новий закон про мобілізацію та військовий облік. Він передбачає запровадження деяких обмежувальних заходів для громадян, які порушують правила мобілізації. Зокрема ухилянти не зможуть керувати транспортними засобами. У цьому праві їх тимчасово обмежуватимуть за рішенням суду.

Спочатку ТЦК має вимагати від поліції доставити ухилянта для уточнення військово-облікових даних. Якщо поліція цього зробити не зможе, то ТЦК подасть заяву до суду з проханням тимчасово обмежити деякі права порушника правил мобілізації. Після того, як громадянин уточнить у ТЦК свої військово-облікові дані, обмеження у правах, зокрема обмеження на право управління ТЗ, скасують. При цьому вимога про уточнення військово-облікових даних у ТЦК вважатиметься врученою поштою (вимогу не потрібно плутати з повісткою, оскільки це різні документи), навіть якщо одержувач не живе за адресою.

Слід зазначити, що згідно з новим законом, ухилянтами від мобілізації будуть вважатися всі чоловіки віком від 18 до 60 років, які протягом двох місяців не з’являться до ТЦК для уточнення своїх військово-облікових даних.

Джерело.

Close