facebook

Вже з 18 травня: тисячі втрачають роботу – нардепи підсунули свиню українцям

Роботодавці зобов’язані не лише вести військовий облік, а й вручати повістки працівникам


Вже з 18 травня запрацює новий закон про мобілізацію, а відтак запрацюють і нові правила військового обліку та призову громадян на військову службу. Але в законодавстві є нюанси, згідно з якими на підприємства та бізнес лягатиме відповідальність щодо відправлення працівників до ТЦК та вручення повісток, пише Судово-юридична газета.

Відповідно до нового закону про мобілізацію підприємства, установи, організації, навчальні заклади у строки та у порядку, встановлені КМУ, зобов’язані подавати до ТЦК списки військовозобов’язаних українців щороку.

Крім цього, в обов’язки всіх роботодавців додається забезпечення своєчасного оповіщення та прибуття працівників на збірні пункти шляхом вжиття відповідних інформаційних та організаційно-технічних заходів з подальшою компенсацією витрат на здійснення такого процесу з Державного бюджету, яка здійснюється не пізніше ніж через місяць після подання відповідного звернення у порядку, встановлений КМУ.

Це означає, що підприємства крім усіх інших способів повідомлення працівників також вручатимуть їм повістки і вестиме військовий облік. Крім цього, згідно з новим законом, підприємства та бізнес зобов’язані на вимогу ТЦК сповістити призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до ТЦК, забезпечити їх своєчасне прибуття за цим викликом, у 7-денний термін повідомити відповідні ТЦК про прийняття на роботу (навчання) та звільнення з роботи (навчання) призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

За невиконання правил військового обліку, мобілізаційної підготовки та мобілізаційної готовності всіх порушників каратимуть відповідно до статей 210, 210-1 КУпАП, які передбачають накладення штрафів.

Джерело.

Close