facebook

Українці схрестили пальці: що буде із субсидіями після подорожчання світла – відповідь Мінсоцполітики

У Мінсоцполітики розповіли, що буде із субсидіями після подорожчання світла


Українці продовжать отримувати житлові субсидії, навіть незважаючи на підвищення тарифу на електроенергію. При цьому необхідні для цього кошти держава має. Про це повідомила перший заступник міністра соціальної політики Дар’я Марчак.

Вона зазначила, що:

механізм субсидій працює так, що “якщо тариф підвищується, а ви є сім’єю, яка отримує субсидії, то субсидія вам буде перерахована”;
сам процес перерахунку буде проведено автоматично.
“Нарахування виплат здійснює Пенсійний фонд, який має дуже потужну ІТ-систему. Для всіх сімей, які мають субсидії, ми самі автоматично ці субсидії перерахуємо. Гроші для цього є і будуть”, – йдеться у повідомленні.

При цьому Марчак наголосила: розраховувати на субсидію можуть і ті, хто внаслідок підвищення тарифу відчує труднощі з оплатою рахунків. Для цього потрібно звертатися до Пенсійного фонду.

“Розроблені зручні інструменти – це так звана спрощена заява на субсидію. Заходьте на сайт “Дії” або Пенсійного фонду, потім до електронного кабінету, де онлайн можна подати коротку заяву. Решту ми зробимо самі, як держава. І ми призначатимемо субсидії всім, хто їх потребує”, – резюмувала заступник міністра.

Загалом субсидіанти практично не відчують на собі подорожчання струму. Адже субсидію українцям виділяють на певний обсяг комунальних послуг. Наприклад, 1,6 кубометра гарячої води одного члена сім’ї. Як тільки кубометр води дорожчає, зростає розмір субсидії.

І хоча витрати держбюджету на субсидії справді мають зрости, за рахунок зростання тарифів державі потрібно менше виділяти на покриття тарифу на електроенергію. Зараз компанії отримують компенсацію з бюджету за те, що на потреби населення продають електроенергію за ціною, значно нижчою від ринкової.

Як зріс тариф на світ в Україні

Новий тариф на електроенергію в Україні запроваджується на період з 1 червня 2024 року до 1 травня 2025 року. Рішення про те, скільки коштує світло в Україні, Кабінет Міністрів ухвалив на засіданні 31 травня.

Диференціації тарифу за обсягом споживання не буде – усі українці мають платити по 4,32 грн. за 1 кВт*год. Тобто сім’я із середнім споживанням (168 кВт*год) щомісяця віддаватиме за електроенергію 725,8 грн.

Нічний тариф при цьому не скасовували. Незважаючи на те, що дефіцит струму в енергосистемі тепер фіксується не лише вдень.

Джерело.

Close