facebook

Лампочки краще розбити, а холодильник викинути: людям вліплять пекельні ціни на світло

30 травня Кабмін ухвалив рішення підвищити вартість електроенергії для населення. Нові тарифи набудуть чинності вже 1 червня. Про це пише “Економічна правда”.


Згідно з рішенням, домогосподарства сплачуватимуть різні тарифи залежно від обсягу споживання: до 100 кВт-год на місяць — 2,64 грн за кВт-год, понад 100 кВт-год — 4,8 грн за кВт-год. При цьому новий тариф діятиме на весь обсяг споживання починаючи з першого кВт-год.

Наприклад, якщо сім’я споживає 90 кВт-год на місяць, вона заплатить 237,6 грн (90 х 2,64), а за споживання 150 кВт-год — 720 грн (150 х 4,8).

Для нічного часу діятиме знижений коефіцієнт 0,5, тож електроенергія, спожита вночі, обійдеться вдвічі дешевше, ніж удень.

Скільки споживачів торкнеться підвищення тарифів?

За даними джерел ЕП в енергетичній компанії, менш як 20% населення споживають до 100 кВт-год електроенергії на місяць. Це означає, що з 1 червня 80% домогосподарств платитимуть за новим тарифом – 4,8 грн за кВт-год.

Чому виникла потреба у підвищенні тарифів?

Представники уряду та парламенту заявляють, що перегляд тарифів необхідний для залучення коштів на відновлення енергетичної інфраструктури, яка постраждала внаслідок російських атак.

Однак основна частина коштів від підвищення тарифів надійде компанії “Енергоатом”, яка, на щастя, не зазнала масштабних російських обстрілів. Підвищення тарифів знизить її зобов’язання щодо покриття пільгових тарифів для населення, що призведе до збільшення її доходів.

“Я не бачу зв’язку між підвищенням тарифів і відновленням зруйнованих потужностей. Не розумію, як побудовано цей зв’язок”, – коментує директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Реальна причина змін — поступовий перехід до ринкової вартості енергоносіїв для населення, що є зобов’язанням України перед західними партнерами.

Ринкова ціна може бути вищою?

Вартість 4,8 грн за кВт-год не є ринковою, а тим понад 2,64 грн за кВт-год. Повну вартість електроенергії оплачують лише бізнес та промисловість. Тариф для населення є пільговим, і різницю між ринковою ціною та фактично оплачуваною домогосподарствами покривають дві державні компанії – “Енергоатом” та “Укргідроенерго”.

Таким чином, це не останнє підвищення цін на електроенергію для населення.

Яка ринкова вартість?

Вартість електроенергії для споживачів складається з кількох компонентів. Ринкова ціна електроенергії як товару становить близько 4 грн за кВт-год, але це не все.

Додатково потрібно сплатити передачу мережами “Укренерго” (0,63 грн), розподіл обленерго (середній тариф по Україні — 1,8 грн), та близько 15 копійок за постачання.

“В результаті собівартість електроенергії з її доставлення становить близько 6,6 грн за кВт-год без ПДВ або близько 8 грн з ПДВ”, – пояснює радник прем’єр-міністра Юрій Бойко.

З 1 червня підвищиться вартість електроенергії для бізнесу. Це пов’язано з нещодавнім переглядом Національною комісією, яка здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, граничних цін або так званих прайс-кепів.

Якщо місячний індекс електроенергії базового навантаження на травень на Українській енергетичній біржі становив 3304 грн за МВт-год без ПДВ, то на червень цей показник зріс до 5541 грн.

Джерело.

Close