facebook

Вам від 18 до 25 – готуйтеся: ТЦК активно взялися за молодь – що почалося

Згідно із законом про мобілізацію в Україні, призовний вік було зменшено до 25 років. Це означає, що чоловіки до цього віку не підлягають мобілізації, хоча такі випадки все ж таки відбуваються. Про це повідомила адвокат юридичної компанії “Riyako&Partners” Катерина Аніщенко у коментарі “РБК-Україна”.


Правила військового обліку для 25-річних

“Особи віком від 18 до 25 років зобов’язані стати на військовий облік за місцем проживання або перебування”, – пояснює експерт.

Вона також додає, що для осіб віком до 25 років військово-обліковим документом буде так зване приписне свідоцтво, а не військовий квиток.

Чи можуть вручити повістку до 25 років?

За словами експерта, так, але тільки якщо військовозобов’язаний є офіцером запасу. Для цивільних осіб повістки вручаються виключно для поновлення військово-облікових даних.

Катерина Аніщенко пояснює, що у такій ситуації слід оновити дані. Якщо починається процес мобілізації, це є підставою для оскарження дій ТЦК.

Термін оскарження будь-якого наказу про мобілізацію становить один місяць, при цьому процес мобілізації продовжується.

Тобто під час судових засідань військовозобов’язаний проходитиме навчання, пояснює експерт.

Порядок денний також можуть вручити, якщо людина добровільно виявила бажання мобілізуватися.

Випадок на Закарпатті з 23-річним хлопцем

Нагадаємо, 29 травня на Закарпатті ТЦК затримав і виписав повістку 23-річному хлопцеві, який віз ліки для тяжкохворих.

Чотири години представники ТЦК перевіряли документи водія та вручили йому повістку з вимогою з’явитися з речами до Мукачівського військкомату наступного дня. В результаті понад шість годин лікарські засоби залишалися в машині, що загрожувало їх псуванню через необхідність швидкого доставлення.

Пізніше Закарпатський ОТЦК та СП повідомив, що у водія вантажівки не було при собі військово-облікових документів.

“Спільна група оповіщення, що складається з представників національної поліції та ТЦК СП, доставила громадянина до Мукачівського ТЦК та СП для уточнення військово-облікових даних. Після перевірки йому було виписано повістку за місцем проживання”, — йдеться у повідомленні.

Джерело.

Close