facebook

На 50% зростуть тарифи на воду: ці українці платитимуть обов’язково, буде подорожчання комунальних послуг

Зростання тарифу на електроенергію призведе про подорожчання інших комунальних послуг. Першочергово очікується підвищення вартості водопостачання, а також обслуговування будинків.

Як інформує “Today.ua”, Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з 1 червня уже підвищила тарифи на світло та воду для бюджетних організацій та бізнесу. Подорожчання виявилося суттєвим – у столиці водопостачання подорожчало на 39%, а водовідведення – на 43%. У Києві – на 50% та 60% відповідно.

Разом з тарифом на світло подорожчає квартплата. Голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко заявив, що слід очікувати підвищення тарифу на комунальну послугу на рівні 50-100 грн. Це буде залежати від розміру житла.

Наступними стануть тарифи на воду. Річ у тому, що близько 30-40% собівартості тарифу на холодне водопостачання займає електроенергія. Тому підвищення тарифів для непобутових споживачів на електрику безпосередньо вплине як на водоканали, так і на всі види товарів та послуг.

В Асоціації водоканалів України вважають, що зростання тарифу на воду може становити близько 45-50%.

“Подорожчання послуг неминуче. У середньому в Україні має відбутися зростання на 45-50%”, – зазначив голова організації та колишній голова “Київводоканалу” Дмитро Новицький.
Якщо зараз українці у середньому сплачують по 40-60 грн за кубометр води, то після подорожчання тариф складе близько 100 грн.

Але слід пам’ятати що водоканали не можуть самостійно підвищити тариф. Тому вони звертатимуться до НКРЕКП та місцевих рад з відповідним проханням.

Водоканали не зможуть довго утримувати поточний тариф на воду, тому що багато підприємств мають величезні борги, їх стан критичний. Йдеться як про застаріле обладнання, зношені мережі, а також дефіцит працівників, яким нема з чого підвищувати зарплату.

За словами Новицького, збитки водоканалів досягли рекордних 8 млрд грн, багато хто з них опинився на межі банкрутства.

“Тому ми маємо постійні аварії через які цілі райони великих міст залишаються без водопостачання. І якщо нічого не робити, то їхня кількість буде лише рости”, – цитує Олега Попенка “Новини.LIVE”.

Джерело.

Close