facebook

Відключення світла буде по 8-10 годин: українців попередили найближчі три роки буде дуже складно

Через численні російські атаки на українські енергооб’єкти Україна опинилася у скрутному становищі.

Відновлення інфраструктури займе багато часу, тому відключення електроенергії триватиме не менше двох років, особливо взимку, коли доведеться періодично обходитися без світла протягом 8-10 годин. Про це заявив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в інтерв’ю “Новини.LIVE”.

За його словами, російські терористи змінили стратегію, що спричинило серйозні наслідки. У 2022 році удари росії були спрямовані в основному на високовольтні мережі – енергетики швидко на них відреагували, і вже у 2023 навчилися швидко відновлювати подібні системи, знижуючи вплив російських атак. Тому зима 2023-2024 років була відносно спокійною та комфортною.

“Але рф змінила тактику і почала масовані удари насамперед по генерувальним потужностям, теплових і вугільних електростанцій, і особливо по гідроелектростанціях. І, на жаль, їй вдалося досягти своєї мети, оскільки у нас не вистачило ППО для захисту цих об’єктів. В результаті цих атак ми втратили половину обсягу генерації, що був узимку – 50%. Тепер у нас дуже сильний дефіцит генерувальних потужностей», – зазначив він.

Водночас Харченко не згоден із песимістичними пророкуваннями західних журналістів, які прогнозують Україні відсутність світла до 20 години на добу. За його словами, максимальне відключення світла становитиме 8-10 годин на добу, особливо взимку через підвищене споживання в цей час.

“Це буде мінімум на пару років. Це не винятковий випадок. У найкращому разі, ймовірно, до зими 2027-2028 року можна буде обійтися без відключень, за умови виконання кількох параметрів. Чесно кажучи, за таких масованих ударів, які завдавалися над Україною, будь-яка європейська країна вже давно була б без електрики.

Джерело.

Close