facebook

Українців штрафують за генератори: скільки доведеться заплатити порушникам

В умовах регулярних відключень світла багато мешканців українських міст замислюються над джерелами альтернативних джерел харчування. Часто їхній вибір падає на генератори, які ставляться на балконі. Але ця витівка може обернутися штрафом до 510 грн.

Крім того, встановлення такої автономної електростанції у власній квартирі – досить ризиковане рішення. Крім того, що такий пристрій видає чимало шуму та чадного газу під час роботи, через порушення правил експлуатації генератори в Україні неодноразово спалахували і навіть вибухали.obozrevatel.com

Як користуватись генераторами?

Згідно з правилами пожежної безпеки, встановлювати паливні генератори можна лише на відкритому повітрі. При цьому вони повинні стояти на відстані не менше шести метрів від вікон, дверей та гаражів, що неможливо, встановлюючи його у багатоповерхівці.

Українцям, які все ж таки вирішили встановити такий генератор на балконі, важливо стежити, щоб на пристрій не потрапила вода, інакше воно може перегрітися, загорітися або вдарити струмом людини. Крім того, щоб не отруїтися, на балконі необхідно встановити детектор газу.

Більш безпечною альтернативою є інверторні та акумуляторні генератори. Такі пристрої повинні бути повністю закритими і з правильною синусоїдою, а після встановлення вікна балкона повинні бути постійно відкритими. Також необхідно заміряти рівень токсичного газу в квартирі та обов’язково подбати про пожежну безпеку.

За що штрафують?

Одним із найвагоміших недоліків генераторів в експлуатації – високий рівень шуму. Санітарні норми України припускають такий допустимий рівень шуму на прилеглих до житлових будинків територіях:

у денний час: 55-70 дБ;
у нічний час: 45-60 дБ.
Відповідно до закону “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” шумове забруднення – привід для штрафу. Кодекс адміністративних правопорушень передбачає такі заходи для порушників:

усне попередження;
штраф у розмірі 5-15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичних осіб (85-255 грн) та 15 до 30 для юридичних осіб (255-510 грн).
Якщо порушення буде вчинено повторно, штраф для громадян зросте до 15-30 неоподатковуваних мінімумів доходів (255-510 грн), а для юридичних компаній – до 50-150 мінімумів (850-2550 грн) з конфіскацією джерела шуму.

Штраф призначається після звернення до поліції сусідів, які скаржаться на галас. Виміряти рівень забруднення має Санепідемстанція – кількостей децибелів від працюючого генератора має бути зазначено у відповідному акті. Поліція має ухвалити заяву, скласти протокол, опитати та взяти свідчення у свідків, і направити справу до суду, який може ухвалити рішення про виплату штрафу.

 

Джерело.

Close