facebook

Банкам дозволили не розкривати клієнтам всю інформацію щодо кредитів: що це означає

Приватні особи та компанії зможуть отримувати повну та об’єктивну інформацію про пропоновані кредити лише з 2 червня

 

В Україні, на відміну від розвинених країн, банки і фінансові компанії можуть приховують від клієнтів повну інформацію про надані кредити.

Частково виправити ситуацію покликане рішення Нацбанку про відкриття повної інформації про кредити, яке мало запрацювати вже з наступного місяця, але введення жорстких вимог до кредиторів відклали, повідомляє НАРОДНА ПРАВДА із посиланням на Факти.

Як повідомляється на сайті Національного банку України, з огляду на ряд пропозицій учасників ринку до «Положення про інформаційне забезпечення банками клієнтів про банківських та інших фінансових послугах», регулятор дав фінансовим установам додатковий час на адаптацію до нових вимог щодо розкриття інформації про послуги на їх сайтах і в рекламі.

Якщо раніше планувалося, що приватні особи та компанії зможуть отримувати повну та об’єктивну інформацію про пропоновані кредити вже з 2 березня, то тепер ця вимога набуде чинності тільки з 2 червня 2020 року.

Зазначається, що, протягом лютого-травня НБУ з банками відпрацюють вимоги, щоб з червня споживачі могли отримати від фінансових установ вичерпну, прозору і зрозумілу інформацію про банківські послуги. Головна зміна – на сайтах і в рекламі банків повинна з’явитися достовірна, правдива, актуальна і достатня за обсягом інформація про послуги, їх повна вартість для споживача, умови отримання кредиту і можливі ризики. Це дозволить споживачеві приймати дійсно виважені фінансові рішення.

Профільний підрозділ Нацбанку, Управління захисту споживачів фінансових послуг, з 2 червня 2020 почне здійснювати щоденний моніторинг веб-сайтів і реклами банків і контролювати дотримання вимог до розкриття інформації.

Згідно з новими правилами, банки мають вказувати повну вартість кредиту, зокрема, комісії третім особам і платежі за додаткові послуги (наприклад, страхової кампанії, державному реєстратору, нотаріусу, оцінювачу), періодичність погашення кредиту, умови дострокового повернення грошей, можливі штрафи в разі невиконання клієнтом зобов’язань тощо. Споживач, зайшовши на веб-сайт будь-якого банку, повинен мати можливість завантажити файл з вичерпною інформацією про повну вартість, умови отримання послуги і можливі ризики, а також легко порівняти послуги кількох різних банків.

Крім того, регулятор змінив порядок, згідно з яким банки будуть розраховувати вартість споживчого кредиту. Залежно від його виду і при наявності додаткових і супутніх послуг третіх осіб банки будуть додавати вартість страхових і податкових платежів, зборів на обов’язкове державне пенсійне страхування, витрати на послуги нотаріусів, платежі за послуги держреєстраторів, оцінювачів та інше. До кінця травня 2020 року на сайтах банків повинні з’явитися калькулятори для розрахунку витрат або доходів від послуги.

Джерело.

Close