facebook

“Захищати слід тільки тих, хто щось утратив на війні”: частину учасників бойових дій позбавлять пільг

Статус учасника бойових дій повинні отримувати не всі військові, які побували на фронті, а пільги необхідно надавати тільки тим, які щось втратили на війні.

Про це заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народний депутат від партії “Слуга народу” Галина Третьякова, повідомляє АрміяInform.

Нардеп зазначила, якщо людина свідомо пішла на контрактну службу – то це був її вибір.

За її словами, передусім необхідно провести аудит держави в цілому, а саме пільг та соціальних виплат, які наразі отримують військовослужбовці. Ще необхідно передивитися перелік пільговиків.

“Якщо це був контракт, і людина свідомо йшла на отримання високого грошового забезпечення, продавала свою найману силу для того, щоб захищати країну, – це був його вибір і тільки так”, – наголосила Третьякова.

Нардеп вважає, що варто розрізняти реальних пільговиків і просто названих, які перебували на війні “два-три дні й навіть не були “на нулі”, проте теж мають статус УБД і вимагать відповідного соцзахисту на рівні з тим, хто воював”.

Третьякова заявляє, що пожиттєве утримання державою всіх УБД загрожує тотальною бідністю і затримкою у розвитку суспільства.

Відповідно до слів депутатки, нормальне грошове забезпечення контрактника в наших реаліях становить 1000 грн на день, однак така пропозиція діє не для всіх.

“Зрозумійте, ми не захистимо всіх. Людина свідомо йде на військову службу не для того,наприклад, щоб отримати житло. Маємо змінити конструкт. Те, що є нині,— радянське, яке треба змінити на європейське цивілізоване. Повторюю: захищати слід тільки тих, хто щось утратив на війні”, – акцентувала нардепка.

За її словами, “треба концентрувати ресурси на тих, кому вони найбільш необхідні, а не роздавати всім по прожитковому мінімуму, нічого не гарантуючи. Найобразливіше, що роздаємо, зокрема і тим, хто права на те не має, а “корочки” отримав”.

“Маємо змінити бюджет проїдання, який на дві третини, якщо не на три чверті, складається із соціальних виплат”, – зазначила вона.

Нагадаємо, Верховна рада України під час засідання у другому читанні внесла зміни до законопроєкту №0893 “Про внесення змін до статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за безпідставну відмову в пільговому перевезенні окремих категорій громадян”.

Зміни введені для того, аби штраф, який накладається на перевізників за відмову в безкоштовному проїзді учасникам бойових дій, ветеранам був збільшений.

Джерело.

Close