facebook

Пенсія в 60 років стане для половини українців недоступною

У 60 років пенсія стає все більш недоступною для деяких українців.

Це відбувається через значне підвищення страхового стажу, яке проходить майже кожного року. Тому на пенсію в 60 років, яка за законом доступна, можуть виходити не всі. Про це нагадали в ТСН.

Однак, для деяких українців все ж залишилася можливість вийти на пенсію в 63, або 65 років, адже для цього стажу потрібно значно менше. Пенсійна реформа майже не залишає шансу вийти на заслужений відпочинок у 60 років, адже кожного року необхідну кількість пенсійного стажу підвищують.

Цього року, щоб піти на заслужений відпочинок потрібно 30 років страхового стажу. Наступного ж року додасться ще один рік. Так, підвищення страхового стажу буде продовжуватися аж до 2028 року. Посилюватися вимоги щодо страхового стажу перестануть вже, коли цифра досягне відмітки 35. Це говорить про те, що лише 50% українців через декілька років можуть вийти на пенсію у 60 років. Для решти наявного стажу буде недостатньо.

Громадяни у 60 років зможуть вийти на заслужений відпочинок лише при наявності відповідного стажу. У цьому році – 30 років, і до 2028 року по одному року будуть нараховувати необхідного відпрацьованого стажу. За законом, громадяни, що не встигли накопичити стаж, можуть вийти на пенсію пізніше – у 63 роки. Та для цієї вікової групи також існує необхідність відповідного стажу, яка також буде мінятися протягом наступних п’яти років.

Варто зауважити, що якщо стаж менш як 15 років, що може скластися при різних життєвих обставинах, будуть отримувати мінімальну соціальну допомогу від держави. Ті, хто має стаж менше ніж 20 років, можуть також вийти на пенсію у віці 65 років.

Джерело.

Close