facebook

Карантин знімають, мафія прокидається. Хто претендує на владу в Італії

Галія Ібрагімова. Італійці поступово виходять з карантину. Страх захворіти потроху відсувається на другий план, і треба думати про те, як далі жити і заробляти. Пропозицій на ринку праці мало, на уряд сильно розраховувати не доводиться. Зате готова “допомогти” мафія. Але це потім може дорого обійтися.

вибухонебезпечний південь

“Якщо влада замкнула нас у квартирах, нехай приносять їжу і платять за оренду житла. Ми не Кріштіану Роналду! Три чверті італійців працюють нелегально і отримують чорні доходи”, – обурюється житель Палермо Лука, закликаючи через соцмережі повстати проти карантину.

Він не єдиний, хто агітує в інтернеті виходити на вулиці в знак протесту. Хтось навіть готовий до мародерства і грабежів – від відчаю, положення у багатьох дійсно тяжке. Особливо незадоволені на півдні Італії. Пандемія торкнулася в основному заможні північні провінції, але саме жителі півдня першими відчули на собі економічні наслідки введених заборон. Безробіття там і до коронавируса була в чотири рази більше, ніж на півночі. Зате вистачало тіньових доходів, які обнулив карантин.

Тому, коли компанія молодих людей в Палермо вирішила пограбувати супермаркет Lidl, тому що заплатити за товари вони просто не могли – грошей у них давно немає, в натовпі виявилося чимало співчуваючих. І після втручання поліції горе-грабіжники спокійно розійшлися по домівках. Цей випадок найбільш резонансний, але далеко не унікальний.

На півдні три мільйони потребують, серед них – безліч дрібних підприємців. У більшості немає коштів, щоб заново запустити бізнес після карантину. Навіть 600 євро від уряду отримали тільки ті, хто працевлаштований офіційно.

Влада пообіцяла виділити додатково 30 мільярдів для стимулювання економіки. Але прості італійці сумніваються, що це їх торкнеться.

“Ситуація на півдні вибухонебезпечна. Треба діяти ефективно і швидко, щоб зберегти в країні демократію і порядок. Інакше втрутиться мафія”, – застеріг міністр Джузеппе Провенцано, який курирує південні регіони.

вотчина мафіозі

Люди дійсно чекають допомоги, їм вже неважливо, від кого вона прийде. А мафіозні угруповання охоче її пропонують.

Під час карантину сицилійська “Коза ностра”, неаполітанська “Каморра”, калабрийская “Ндрангета” взялися до благодійності. Привозять біднякам продукти і ліки під виглядом гуманітарних організацій. Підприємцям пропонують гроші на відновлення бізнесу. Безробітних обіцяють працевлаштувати. Ніхто з благодійників не признавався, що пов’язаний з мафією. Однак прокуратура відразу їх вирахувала.

“Коза ностра” і “Каморра” вважають південь своєю вотчиною. Але допомогу можуть запропонувати не заради порятунку країни. Мафіозі розраховують стати героями будинків і на наступних виборах закличуть людей проголосувати за потрібного їм кандидата “, – говорить слідчий Нікола Граттер, що працює в провінції Катандзаро.

Ситуацію посилило те, що через пандемію влади тимчасово випустили з в’язниць ватажків мафіозних угруповань. На свободу вийшли впливовий член “Коза багаття” Франческо Бонура, учасник “Ндрангета” Вінченцо Янаццо і один з лідерів кримінального клану “Казалесі” Паскуаль Загарія. Уряд пояснив, що не бачить іншого способу розвантажити в’язниці. Але мери південних міст з цим не погодилися.

“Заразити оточуючих в одиночній камері складніше, ніж удома. Розсьорбувати дії мафіозі на волі доведеться не Риму, а регіонам”, – сказав мер Палермо Леолука Орланд.

Адже кримінал через коронавируса теж зазнав великих втрат, додав він. “Але мафіозі швидко компенсують збитки, вербуючи людей і провокуючи їх на злочини”, – упевнений Орланд. Його підтримали мери і інших міст.

Мафія, може, і понесла збитки, але коштів у неї вистачає. Так, за даними правоохоронних органів, тільки “Ндрангета” з Калабрії має 30 мільярдами доларів.

“Поки уряд зволікає з допомогою, мафія видасть ці гроші бізнесу і населенню, а потім змусить розплачуватися. Загроза стихійних повстань на півдні реальна”, – йдеться в доповіді Міністерства внутрішніх справ Італії, підготовленому для прем’єр-міністра Конте.

Послуга за послугу

За оцінками західних спецслужб, в три найбільші мафіозні угруповання входять 25 тисяч чоловік. Співпрацюють з ними по всьому світу ще 250 тисяч. І у кожної своя спеціалізація.

Так, “Коза ностра” вирішує комерційні суперечки, “кришує” підприємців, займається біженцями і мігрантами. “Каморра” заробляє на наркотиках. “Ндрангета” контролює кримінальний бізнес не тільки на півдні, а й на півночі Італії. Не гидують контрабандою кокаїну, зброї і людей.

З деяких пір мафіозі підім’яли під себе вивіз сміття, ритуальні послуги. “Коза ностра” в останнє десятиліття інвестує в енергетику, логістику, торгівлю продуктами харчування.

“Для відновлення економіки бізнесу потрібна ліквідність. Якщо влада не нададуть оперативну підтримку, підприємцям доведеться шукати альтернативу. І мафія охоче надасть капітали. Але на своїх умовах”, – пояснює РІА Новини проживає в Римі історик і політолог Олександр Дунаєв.

Він не виключає, що допомога кримінальних структур візьмуть багато жителі півдня, що залишилися без засобів до існування. Але рано чи пізно мафія зажадає відповідної подяки. Адже принцип “послуга за послугу” ніхто не відміняв.

Джерело.

Close