facebook

Для Києва німецька спаржа солодше польської полуниці

СТАНІСЛАВ СТРЕМІДЛОВСКІЙ

Віце-прем’єр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко в інтерв’ю німецькій радіостанції Deutsche Welle заявив про зацікавленість «деяких країн Європейського союзу» в десятках тисяч сезонних працівників з України.

В першу чергу в сільськогосподарському секторі, у якого «є певний календар», що «змушує» європейські уряди звертатися до Києва. Пристайко пояснив, що формуються рейси до Великобританії, Фінляндії, Німеччини, Австрії, є зацікавленість у Ізраїлю і Чехії. Також віце-прем’єр уточнив, що Київ намагається не обмежувати працівників, а лише координує: «Ми не перевіряємо контракти, не допомагаємо або не заважаємо ці контракти укладати. Ми не питаємо, чим збираються займатися люди, і не з’ясовуємо, скільки їм платять ».

Нагадаємо, що в кінці квітня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив про готовність до переговорів з європейськими країнами, які виявлять бажання офіційно запросити українських робітників на сезонні роботи. Хоча за тиждень до того він говорив, що «переговорів про вивезення людей не вели і не ведемо, ні на офіційному, ні на неофіційному рівні». Однак на наступний день за погодженням з МЗС України 200 заробітчан вилетіли до Фінляндії чартерним рейсом, організованим на прохання фінських фермерів. Крім того, Шмигаль був згоден на виїзд українських робітників в разі, якщо їм буде гарантовано легальне працевлаштування терміном від трьох місяців з дотриманням всіх соціальних гарантій та умов праці. За його словами, координацією роботи буде займатися Уряд Офіс з питань європейської і євроатлантичної інтеграції,

На початку травня віце-прем’єр заявляв: «Ми бачимо це в такий спосіб: по можливості, централізоване звернення урядів тих країн, які зацікавлені у праці наших громадян. Ми очікуємо також гарантованого офіційного працевлаштування не менше трьох місяців, що приїзд і від’їзд цих груп буде максимально скоординований і організований, можливо, чартерними рейсами. Обсервація і інші необхідні заходи медичної безпеки будуть забезпечені як в країні, куди приїжджають наші робочі, так і при поверненні їх на Україну. Також ми очікуємо належний рівень соціального страхування, в першу чергу медичного, і гідний рівень вмісту і заробітної плати ». Зараз він говорить, що уряд не збирається перевіряти контракти заробітчан, спростовуючи не тільки свої попередні слова, а й фактично дезавуюючи прем’єра. Що відбувається?

Судячи з усього, Київ грає в «велику політику». Інтерес викликає те, що Пристайко в інтерв’ю Deutsche Welle, перераховуючи країни, куди планується відправити українців, не згадав Польщу. А адже польська економіка висмоктувала більше інших працівників з України з початку державного перевороту в Києві в 2014 році. Сьогодні, якщо вірити польськими джерелами, близько мільйона українських гастарбайтерів покинули Польщу, якщо вірити українським – 175 тисяч. Це викликає стурбованість роботодавців та влади. «Ми пам’ятаємо також про громадян України, які проживають і працюють у Польщі, – написав днями в київській газеті« Дзеркало тижня »польський прем’єр Матеуш Моравецкій. – Вони є важливим суб’єктом, без якого зафіксований у нас протягом декількох років динамічне економічне зростання було б нижче ». Тим часом польська компанія Gremi Personal готує чартерні рейси для співробітників з України. Переліт буде безкоштовним, перший рейс запланований на 24 травня. Причому, за словами керівництва фірми, з усіма клієнтами рейсу були укладені довгострокові трудові договори та надано медичне страхування (в тому числі на випадок коронавируса), як того вимагають українську владу.

Але, ймовірно, Польща – це не та країна, про яку і з якої хоче говорити Київ. Сьогодні, 12 травня, мають відбутися «віртуальний візит до Німеччини» Шмигаль і переговори з німецьким канцлером Ангелою Меркель. Анонсуючи заходи, посол України в Німеччині Андрій Мельник заявляв: «Я переконаний, що… нам вдасться отримати підтримку з боку вищого керівництва Німеччини, не тільки для подальшого пошуку миру на сході України, деокупації Криму, але також і для допомоги Україні… Німеччина для нас, і це не буде перебільшенням, є головним партнером з підтримки реформ не тільки в ЄС, але і у всьому світі. Близько 1,4 млрд євро були виділені Німеччиною протягом тільки останніх років на підтримку реформ. Німеччина є одним з економічних партнерів України. У минулому році товарообіг перевищив 9,4 млрд доларів. І саме про ці теми:

Схоже, що українські гастарбайтери стають в цій ситуації «ресурсом», людським товаром, який Київ хоче вигідно продати Берліну, включаючи і політичні питання. Варшава тут українській владі не помічник, адже заробітчанами можна буде замінити поляків, раніше збирали спаржу для німецьких фермерів. Це перше. І друге. «Цинічно звучить, але українським політикам і чиновникам варто допомогти заробітчанам і« викинути »їх назад в Європу, – констатує львівський портал Zaxid.net. – Якщо не дати їм можливості виїхати і заробити, вони просто не стануть терпіти «прогнилі» українські еліти. Вони їх знесуть. В Галичині і на Волині таке вже було ». Навіть зі знижкою на опозицію цього видання адміністрації президента України Володимира Зеленського частка правди тут є.

Джерело.

Close