facebook

Експерти: пандемія змусить футбольні клуби обмежити зарплати гравців

Введені в Європі обмеження через коронавирус можуть привести до втрат близько третини доходів найбільших футбольних клубів в Європі, що в перспективі змусить їх економити на зарплатах гравців, а в подальшому – поставити питання про обмеження їх граничного рівня, говориться в доповіді Deutsche Bank “Життя після COVID-19 “, який є в розпорядженні РІА Новини.

“Незалежно від того, чи поновляться матчі в цьому сезоні чи в наступному, на порожніх або напівпорожніх стадіонах, нинішня пандемія надасть довгостроковий вплив на всю галузь – від вищих ліг до аматорських клубів. Всі футбольні клуби повинні будуть знайти рішення для фінансування втрат. Деякі можуть збанкрутувати, а інші – змінять власника. Це призведе до розширення нерівності, особливо між клубами з доступом до фінансування і без них “, – сказано в доповіді.

Однак у цієї проблеми є рішення: у футбольних клубів зараз є унікальна можливість “приборкати інфляцію зарплат гравців”, вважають аналітики. Зараз відомі клуби бояться переходу своїх кращих гравців в інші клуби, тому не вирішуються знизити їм зарплату. Але в умовах пандемії всі команди стоять перед необхідністю зниження або регулювання зарплат. “В результаті ліги можуть побачити більш рівномірний розподіл кращих гравців, а це, в свою чергу, може зробити відповідні чемпіонати більш конкурентоспроможними і захоплюючими”, – йдеться в документі.

Експерти банку проаналізували короткострокові наслідки пандемії для європейського футболу, зокрема, від скасування матчів, ігор на порожніх стадіонах без глядачів, перегляду прав на рекламу і телетрансляції, а також скорочення спонсорської підтримки. Автори доповіді змоделювали два сценарії: швидкого відновлення і тривалого кризи.

Сценарій швидкого відновлення передбачає, що ігри поточного сезону скоро будуть відновлені, фінансові втрати топ-20 клубів Європи складуть близько 10%, і їм будуть потрібні лише незначні коригування бюджетів. “Однак в умовах сценарію тривалої кризи можуть бути порушені більше третини їх доходів, що потребують набагато більш рішучих заходів”, – йдеться в доповіді.

Перше, що їм доведеться зробити – це зниження витрат – головним чином перегляд зарплат гравців, незважаючи на те що такий захід несе ризик демотивації спортсменів або навіть їх втрати. Другий крок – економія на придбанні нових гравців. Третім кроком може стати залучення додаткового фінансування від акціонерів або випуск облігацій, а останнім кроком буде продаж активів – іншими словами, кращих гравців. “Цей вибір дозволить отримати гроші в короткостроковій перспективі і знизити заробітну плату в середньостроковій перспективі”, – відзначають експерти банку. У документі наводяться оцінки, згідно з якими, загальна трансферна вартість гравців в п’яти основних чемпіонатах найближчим часом скоротиться на 28% – з 32,7 мільярда до 23,4 мільярда євро.

Джерело.

Close