facebook

Україна вшановує пам’ять жертв політичних репресій

Цього року через карантин – нові правила жалобних заходів.

У неділю, 17 травня, Україна вшановує пам’ять жертв політичних репресій. Традиційно жалобні заходи відбуваються у третю неділю травня – в історико-меморіальному заповіднику Биківнянські могили.

Однак цього року через карантинні обмеження – запровадили нові правила. Вхід на територію заповідника для відвідувачів буде відкритий від 12:00 та до 19:00 – лише за умови наявності засобів індивідуального захисту і дотримання соціальної дистанції.

Кількість жертв політичних репресій в Україні не піддається точному підрахунку. Деякі фахівці вважають, що за час правління комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже 1,5 млн осіб (із них понад 50% українці). Значну кількість із них – було розстріляно. Усі інші пройшли тюрми, заслання, вислання (майже 3 мільйони українців), каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах.

Биківнянські могили – найбільше в Україні місце масових поховань розстріляних жертв тоталітарного режиму. У 30-40-х роках минулого століття до спецоб’єкту НКВС сотнями звозили розстріляних та закатованих без вироку суду людей.

За оцінками істориків, останній спочинок у Биківні знайшли від 20 до 100 тис. замордованих людей. Довго про це місце ніхто не знав, і лише наприкінці 1980-х завдяки українським культурним діячам та активістам – радянська влада таки визнала цей злочин.

Нині ж встановлені прізвища понад 18,5 тис. похованих людей. О 12-й годині Україна вшанує загальнонаціональною хвилиною мовчання пам’ять тих, хто віддав життя через власні політичні погляди.

Джерело.

Close