facebook

Українцям кілька разів підвищать пенсії у 2020 році: кому та коли чекати збільшення

Пенсії в Україні деяким категоріям пенсіонерів підвищать до кінця нинішнього року ще кілька разів.

Про це повідомив кандидат економічних наук, експерт Олександр Хмелевський в коментарі “РБК-Україна”.

В першу чергу підвищення торкнеться тих пенсіонерів, яким не збільшили виплати впід час травневої індексації, а це одержувачі як мінімальних, так і підвищених пенсій.

Зокрема, з 1 липня та з 1 грудня надбавку на загальну суму 131 гривня отримають ті пенсіонери, яким виплачують так звані соціальні пенсії. Це ті, хто не має достатньо стажу, але вже досяг пенсійного віку.

“Підвищення пенсій в липні та грудні 2020 року пов’язане з підвищенням прожиткового мінімуму. Зокрема, розмір мінімальної пенсії виросте на 74 гривні до 1712 гривень. Таке підвищення торкнеться приблизно 80 тисяч пенсіонерів. У грудні мінімальний розмір пенсії зросте ще на 57 гривень до 1769 гривень”, – сказав Хмелевський.

Крім того, в липні та грудні надбавки отримають також пенсіонери, які мають понаднормативний стаж (для жінок – понад 30 років, для чоловіків – понад 35 років).

“Кожен пенсіонер, який має стаж більше 35 років (для чоловіків), отримає за кожен понаднормовий рік 1% надбавки від мінімальної пенсії. З липня така надбавка складе 17,12 грн, а з грудня – 17,69 грн”, – пояснив експерт.

Також до кінця року виплати підвищать пенсіонерам з високими пенсіями (понад 4 778 гривень) та одержувачам так званих спецпенсій.

Хмелевський підкреслив, що такі підвищення пенсій “є жалюгідними, вони значно нижче зростання цін на основні продукти харчування, тому прожити на такі пенсії без допомоги родичів буде вкрай важко”.

Як повідомляв “Апостроф”, з 1 травня в Україні була проведена автоматична індексація пенсій. Розмір мінімальної пенсії було підвищено з 1,7 тис. Гривень до 2,1 тис. Гривень, тобто до рівня прожиткового мінімуму.

Джерело.

Close