facebook

В Україні почнуть платити другу пенсію: кому пощастить

В Україні з 2021 року почнуть платити другу пенсію.

Міністерство соціальної політики розробило проєкт запуску другого рівня пенсійного забезпечення, який можуть запустити вже в 2021 році. Нові норми торкнуться окремих категорій працівників, які зможуть виходити на заслужений відпочинок раніше і отримувати додаткову виплату.

Додатковий внесок на другий рівень роботодавці будуть виплачувати на співробітників віком до 35 років.

“Джерелом фінансування пенсійних виплат із солідарної системи (до повного переходу на виплати по НППС) і формування пенсійних активів в НППС будуть страхові внески, які будуть сплачуватися роботодавцями за рахунок підвищеної ставки ЄСВ на заміну механізму відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій”, – йдеться в пояснювальній записці.

Законопроєкт передбачає три професійних пенсійних програми. Програма №1 дає право на отримання пенсійних виплат після 50 років і роботі на шкідливих професіях (так званий список №1) від 10 років у чоловіків і від 7,5 років у жінок, програма №2 – після 55 років і роботі за списком № 2 від 12,5 років у чоловіків і від 10 років у жінок.

Програма №3 дає можливість добровільно вступити в НППС на умовах, визначених у колективних договорах і на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років.

За програмою №1 роботодавцям доведеться додатково до 22% ЄСВ платити ще 15%, в програмі №2 – 7%, в програмі №3 – від 3% за погодженням з працівниками.

Згідно із законопроєктом, страхові внески, які надійдуть за учасників НППС, Пенсійний фонд України буде направляти до недержавних пенсійних фондів (НПФ) і страхові компанії (СК), авторизовані Нацкоммміссіей з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР). Учасники системи зможуть самостійно вже з жовтня цього року вибирати НПФ і СК (принцип “пенсійні кошти ходять за учасником”), однак якщо вони протягом трьох місяців не зробили вибору, то НПФ буде визначено автоматично по порядку Пенсійного фонду України.

Мінсоцполітики зазначає, що плюсом переходу до фондовані системі пенсійного забезпечення, де майбутні пенсійні виплати працівникам будуть забезпечені пенсійними активами, є відділення таких активів від діяльності підприємств, а також можливість успадкування таких коштів.

Крім того відомство зазначає, що роботодавці вищевказаних категорій працівників, які сьогодні в значному обсязі здійснюють відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, будуть платити тільки за фактично працюючих співробітників і зможуть заощадити. Водночас при відсутності сьогодні у підприємства таких пенсіонерів витрати роботодавця зростуть, вказується в документі.

Джерело.

Close