facebook

Італія вже торгує і годує, Іспанія продовжує карантинні заходи

Ряд європейських країн все ближче до повернення до нормального життя, коли працює роздріб і можна гуляти по вулиці. Якщо Італія вже практично вийшла з обмежувальних заходів, то Іспанія, навпаки, продовжила цей режим. Хто ризикує, а хто виявиться в більшому виграші?

Чи не зарано? Італія знімає з себе кайдани самоізоляції і поступово приходить до тями після режиму обмежень. Зняття здебільшого карантинних заходів в країні дозволило відкритися 90% магазинів одягу і 70% ресторанів. Про це заявила національна конфедерація комерсантів Confcommercio. З понеділка республіка скасувала більшість обмежень, введених для стримування епідемії коронавируса. Через два місяці після заборони на роботу відкрилися роздрібні точки, ресторани, бари, а також перукарні. Тепер дозволено пересування всередині одного регіону без спецперепусток.

З одного боку, зрозуміло бажання влади країни, муніципалітетів і простих італійців скоріше повернутися до звичайного життя і навіть десь надолужити згаяне за тижні карантину. Але чи не занадто рано? Відповідь ми дізнаємося в найближчий місяць.

З іншого боку, скасування обмежень здатна надати імпульс місцевій економіці, яка від наслідків COVID-19 втратить в цьому році приблизно 16%. Поточне положення, мабуть, найбільш яскраво ілюструють дані тієї ж конфедерації комерсантів, згідно з якими рівень споживання в Італії в квітні цього року скоротився майже вдвічі в порівнянні з квітнем минулого року.

Інша південноєвропейських країна – Іспанія – аж ніяк не поспішає зі скасуванням карантинних обмежень. Уряд домовився з центристською партією “Громадяни” (Ciudadanos) про те, що режим підвищеної готовності для стримування коронавируса буде продовжений на 15 днів, а не на місяць, як планувалося. Тобто режим обмежень буде діяти до 00.00 7 червня.

Крім того, іспанці, ймовірно, вже з 20 травня будуть в обов’язковому порядку носити медичні маски на вулиці, якщо немає можливості дотримуватися дистанції в два метри. Про це заявили в міністерстві охорони здоров’я Королівства.

Іспанський уряд для досягнення компромісу з центристами було змушене піти на поступки. Зокрема, довелося продовжити відстрочку по сплаті податків з трьох до чотирьох місяців. Економіку країни, так само як і італійську, за підсумками року чекає неминуче жорстке падіння. Поки Єврокомісія виходить з того, що ВВП Іспанії впаде за підсумками року на 9,4%. І всі розуміють, що це далеко не остання оцінка.

Джерело.

Close