facebook

Уряд пропонує розширити права педагогічних працівників

У Верховній Раді створили законопроєкт “Про внесення змін до закону України “Про повну загальну середню освіту”.


На сайті Верховної Ради опублікували проєкт Закону № 3808 «Про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» (щодо узгодження окремих положень законодавства).

Ініціатори пропонують скасувати норму, в якій йдеться про те, що здобути середню освіту можна один раз у житті. Якщо законопроєкт буде прийнятий, українці отримають можливість навчатися в школі кілька разів. Також планують ухвалити єдині вимоги для директорів шкіл. Зокрема, керівник школи повинен бути громадянином України, вільно володіти українською мовою, мати ступінь магістра і стаж роботи щонайменше три роки.

Окремі пункти:

У статті 6:

а) у частині третій слова «один раз протягом життя» вилучити;

б) у частині п’ятій після слів «міжнародних договорів України» додати слова «згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України».

Статтю 7 ч. 1 викласти в такій редакції:

«1. Будь-які обмеження в доступі до здобуття повної загальної середньої освіти забороняються.»;

Статтю 35 ч. 1 абзац 9 викласти в такій редакції:

«Приватні та корпоративні заклади освіти, а також заклади загальної середньої освіти, особливості освітньої діяльності яких визначені міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, можуть здійснювати освітню діяльність одночасно на всіх рівнях повної загальної середньої освіти.»

Хоча у профспілці працівників освіти і науки України не погоджуються з окремими пунктами.

Саме по собі прийняття закону не вважається правовою підставою для припинення безстрокового трудового договору з працівником – наведені норми Закону є дискримінаційними, — коментує юридичний відділ ЦК профспілки.

Джерело.

Close