facebook

Ціни на газ знизилися на 10%: як вплине на суми в платіжках українців

В Україні за місяць, з травня до червня, імпортна вартість газу знизилася на 10,4% у гривневому еквіваленті (або на 9,9% у доларовому) – до 2,3 грн за кубометр. При цьому вартість блакитного палива в платіжках для українців зміниться несуттєво.

Тариф на газ

Про це йдеться в даних Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. У доларовому еквіваленті ціна газу становила 88,4 доларів. У порівнянні з травнем ціна знизилася на $9,72 (на 9,9%), а з травнем 2019 го – на $ 108,08 (на 55%).

Зазначимо, після того, як дешевшає імпортний газ, ціни можуть скоротитися і для населення. Щоправда, при цьому варто враховувати, що крім самого газу українцям варто платити і за транспортування. Зараз ця складова ціна виведена в окремий платіж – абонентська плата. Вона в липні виросла, тому загалом вартість блакитного палива для українців може навіть зрости.

По-перше, варто розуміти, що всі платять за різними цінами. Весь газ у кубометрах, який ви витратили з 1 жовтня 2018-го по 30 вересня 2019 року, множать на тариф і ділять на 12 місяців. Те, що вийшло – абонплата. І у кожного регіону є свій тариф.

По-друге, вже з 1 липня “голі” тарифи в середньому підвищать на 24%. Наприклад, тариф у Мелітополі збільшиться з 1,06 до 1,4 грн за куб. І якщо ваша абонплата – 60 кубів, то у червні ви заплатите 72 грн, а в липні – вже 84 грн. Таке подорожчання може легко покрити можливе зниження цін на 5-7%.

Дізнатися докладніше, як зміняться ціни в різних регіонах, можна, ознайомившись із таблицями:

В Україні в липні вдвічі подорожчає абонплата на газ

У липні за рішенням комісії в рази подорожчає абонентська плата на газ

Якщо в середньому ви витрачали 90 кубометрів газу (опалювали будинок) і живете в Миколаєві, то до липня абонплата складе 98,1 грн, а після – 121,5 грн. Тобто платіжка збільшиться на 23,4 грн.

З урахуванням абонплати, податків і подорожчання долара, для українців вартість блакитного палива зміниться несуттєво.

Джерело.

Close