facebook

Львівські науковці виграли грант на розробку вакцини від Covid-19

Львівські науковці виграли грант на розробку вакцини від коронавірусу та на створення антибіотика нового покоління.


Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький.

Відомо, що переможцями у конкурсі Національного фонду досліджень України стали директор Інституту біології клітини НАН України, професор Андрій Сибірний та його заступник, доктор біологічних наук Костянтин Дмитрук.

Відтак, Костянтин Дмитрук отримає 5,1 мільйона гривень на розробку нового антибіотика. Це надзвичайно важлива річ. При перших симптомах коронавірусної інфекції лікарі призначають 2-3 типи антибактеріальних препаратів, аби зупинити вторинні супутні бактерійні інфекції. Бо ж саме вони часто спричинюють летальні випадки. Масштабне та нераціональне їх застосування призводить до поширення інфекційних збудників, стійких до антибіотиків. Проблема стійкості мікроорганізмів до таких препаратів набуває світового масштабу.

Андрій Сибірний отримає 10 мільйонів гривень на розробку вакцини проти SARS-CoV-2. Науковець сподівається вже за півроку отримати з колегами дріжджові продуценти вірусних білків. А тоді їх випробовуватимуть на тваринах. Хоча є нюанси, до прикладу, законодавство України забороняє ввозити з-за кордону трансгенні тварини, а тільки на таких можна тестувати вакцину. Тож ймовірно, науковці виконають цю частину роботи у співпраці з європейськими колегами.

“Головне, що процес пішов. Вперше за 29 років українські науковці виграли гранти світового рівня в Україні! Побачили, що вони потрібні державі”, – зазначив очільник Львівщини Максим Козицький.

Джерело.

Close