facebook

Робота в Польщі: правда без красивих історій

Все менше українців виїжджають до Польщі у пошуках роботи. І на це є вагомі причини: незадовільне ставлення працедавця, низька зарплата і важка робота. Про все це – з перших уст заробітчанки.

«Що стосується роботи, то була жесть! Ну прикинь, я тільки-но приїхала, і вже о 4:20 ранку нас повезли на поле. Підйом був о 3:30. Про те, як нас возили, можна взагалі зробити цілий блокбастер», – розповідає заробітчанка Олена.

В польському місті Щецин вона працювала на фермі, де збирала полуницю. Перед цим жінка пройшла «кілька кіл пекла» оформляючи документи через посередників. Хоча запрошення на роботу обіцяли через тиждень після заявки, його Олена отримала лише за кілька місяців – постійно доплачуючи.

В Польщі Олена жила в кімнаті на 4-5 людей. На роботу працівників забирав старенький «бус» – без сидінь.

«Їхали в напівзігнутому стані чоловік 15. А що більше додавало екстриму, це те, що ми їздили якимись ґрунтовими дорогами, щоб не попадатися на очі поліції. Їдеш такий в «позі зю» і тут горбик, ти підлітаєш, падаєш на інших, б’єшся головами», – згадує Олена.

«Далі ми починали збирати полуницю. Ти береш собі грядку і пішла збирати. У перший же день я дуже засмутилася. Виходило збирати зовсім мало, врожай був дуже поганий. Збирали полуницю ми в луб’янки — це такі кошики, в які вміщується до 3 кг полуниці. За одну луб’янку ми отримували 3,3 злотих. Мій рекорд був 27 луб’янок за день. Це зовсім мало. За день найспритніші збирали 40–45 луб’янок. Це ті, хто тут вже не перший рік і має великий досвід. Для мене така робота була дуже важкою. Ні, я звичайно, збирала полуницю у батьків на городі, але ж то було в сотню разів простіше», – розповідає жінка.

Якщо падав дощ – працівники сиділи в кімнаті. Та за такі дні їм не платили. До того ж, попри обіцянки, житло не було безкоштовним – з кожного вираховували 6 злотих на добу. Працювати доводилося близько 15 годин на добу. Олена зізнається – було дуже важко і фізично, і морально. А заробітків – практично, ніяких. Такі ж гроші можна заробляти в Україні, не перепрацьовуючи.

Водночас, експерти відзначають – кількість українців, які їдуть до Польщі працювати, скорочується. 20% громадян України, які до тепер виїжджали на заробітки за кордон, не мають наміру це робити

Close