facebook

Бракує лікарів і ліжок: в Україні почалося “медичне сортування” пацієнтів з COVID-19

Україні загрожує проблема з реанімаційними ліжками, вважає Сергій Калинчук.

У медзакладах України госпіталізують тільки “дуже важких пацієнтів” з COVID-19 у зв’язку з обмеженим резервом ліжок і персоналу.

Така ситуація склалася в Одесі, розповів головний лікар обласної лікарні (2005-2010) Сергій Калінчук в ефірі ток-шоу Право на владу.

“По суті те, що сьогодні вже відбувається, називається медичним сортуванням. Тому що ми сьогодні не госпіталізуємо пацієнтів, по суті, із середнім ступенем тяжкості”, — пояснив він.

За словами Калинчука, тільки протягом минулої доби співробітники “швидкої” отримали близько сотні викликів до пацієнтів з COVID-19. З них 70 хворих потребували госпіталізації.

“Це після тих нових протоколів госпіталізації, які ввів МОЗ з початку цього тижня. Це дуже важкий стан. Це пацієнти, у яких декомпенсована супутня патологія; пацієнти з важкими гіпертонічними станами і важким цукровим діабетом, яким і так по визначенню показана вже госпіталізація”, — розповів він.

Медик вважає, що незабаром “те, що відбувається в Одесі, буде і в інших містах” України.

“Два тижні тому ми з вами бачили як стоять черги зі “швидкої” допомоги біля приймальних відділень клінік, які займалися COVID-19. Сьогодні ці черги стали менше, але завдяки тому, що практично 350 ліжок міських лікарень було перепрофільовано, – зауважив Калинчук. – Це такі відділення, як опікове, кардіологія, неврологія і т.д.”

За його словами, резерв цих ліжок і персоналу “дуже обмежений”, а крім того незабаром “буде проблема вже з реанімаційними ліжками”.

Джерело.

Close