facebook

Тероризм – глобальний виклик для суспільства

Вітчизняні політологи вважають, що тероризм – особлива форма політичного насильства, що характеризується жорстокістю, цілеспрямованістю і уявною ефективністю. Ці особливості зумовили широке використання тероризму протягом людської історії в якості засобу політичної боротьби в інтересах держави, організацій та окремих людських груп.

У нашій країні розвитку тероризму сприяють соціально-економічна криза, протистояння політичних сил, наростання проявів сепаратизму, зубожіння та люмпенізація значної частини населення, процеси соціального розшарування, розвиток кримінальних підприємницьких та державних структур, корумпованість державного апарату, розвиток потужного нелегального ринку зброї, девальвація моральних та духовних цінностей.

Так, нещодавно СБУ у Житомирі затримали учасника міжнародної терористичної організації “Ісламська держава”, який перебуває у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу.

Згідно з отриманими спецслужбою даними, мешканець однієї з країн Центральної Азії прибув на територію нашої держави для уникнення від кримінальної відповідальності.

Перебуваючи у Житомирі, іноземець намагався легалізуватися через одержання посвідки на тимчасове проживання”. Затриманому обрали запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту.

Аналіз матеріалів спеціалізованих урядових установ свідчить про те, що найбільш поширеною в Україні мотивацією скоєння терактів виступає:

а) кримінальна діяльність, особливо її транснаціональні форми;

б) намагання перешкодити громадській, політичній або економічній діяльності;

в) створення ускладнень або напруження у міждержавних відносинах.

В умовах сучасних реалій, суспільство необхідно інформувати щодо заходів реагування на прояви тероризму чи наявності загрози. Слід пам’ятати про основні заходи щодо запобігання можливого терористичного акту:

 

  • не торкайте у вагоні поїзда, під’їзді або на вулиці нічийні пакети (сумки), не підпускайте до них інших. Повідомите про знахідку співробітника поліції;
  • у присутності терористів не виказуйте своє невдоволення, утримайтеся від різких рухів, лементу й стогонів;
  • при погрозі застосування терористами зброї лягайте на живіт, захищаючи голову руками, подалі від вікон, засклених дверей, проходів, сходів;
  • використайте будь-яку можливість для порятунку;
  • якщо відбувся вибух – вживайте заходів щодо недопущення пожежі та паніки, надайте домедичну допомогу постраждалим;
  • намагайтеся запам’ятати прикмети підозрілих людей і повідомте їх прибулим співробітникам спецслужб.

Close