facebook

Вакцина від коронавіруса з’явиться в Україні не раніше травня

Вакцини від COVID-19 з’являться в Україні не раніше травня 2021 року. Поставки проведуть за програмою COVAX.


Про це повідомляє Економічна правда.
Зараз існують три шляхи поставок вакцин від COVID-19 в Україні:
– За програмою COVAX;
– Закупівлі за кошти держбюджету;
– Комерційні поставки через мережу дистриб’юторів.
У ВООЗ повідомляють, що вакцини, ймовірно, стануть доступними в травні-червні 2021 року. За програмою COVAX гарантовано буде доставлена вакцина для 20% населення, а решта держава буде купувати самостійно ».
Перший транш складе 1,2 мільйона доз, і в цілому Україна отримає до 8 мільйонів доз. Цього вистачить на щеплення 4 мільйонів населення (курс вакцинації – це дві ін’єкції з інтервалом в 21 день).

Видання зазначає, що Міністерство охорони здоров’я веде переговори з компаніями Moderna і Pfizer-BioNTech по поставкам вакцини в Україну. На придбання вакцини в держбюджеті 2021 передбачено 19,4 мільярда грн. Ще 50 мільйонів євро Україна направить із засобів на розвиток муніципальної інфраструктури Європейського інвестбанку.
Джерело в уряді повідомило, що минулого тижня президент Володимир Зеленський провів переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель з приводу придбання препарату, одним з розробників якого є німецька компанія BioNTech.
«Якщо заявлені для покупки вакцини кошти будуть виділені, то Україна зможе придбати близько 38 млн доз препарату від Pfizer-BioNTech. Цього вистачить для вакцинації 19 млн громадян », – резюмує видання.
Відзначимо, епідеміологи кажуть, Що COVID-19 може стати сезонної вірусною інфекцією, адже коронавірус SARS-CoV-2 – це РНК-вірус, який досить швидко мутує, що ускладнює завдання з вакцинацією. При цьому тривалість ефекту вакцини буде не менше року.
Британська вакцина від COVID-19 AstraZeneca буде більш доступна для бідних країн, ніж вакцини інших компаній. Це стане можливим за рахунок того, що дана вакцина виявилася менш вимоглива до умов зберігання і виявилася дешевшою у виробництві.

Джерело.

Close