facebook

В Україні повідомили, що змінилось під час карантину для оформлення субсидії

Вже звична для багатьох справа – оформлення субсидій, у час пандемії коронавірусу ускладнюється. Незважаючи на карантин та початок опалювального сезону, подавати заяви на отримання субсидій на оплату комуналки можна.

 


Як це зробити, максимально убезпечивши себе, які з’явилися нововведення та які є винятки з правил при призначенні допомоги, – все роз’яснили у відділі житлових субсидій, соціальних виплат та допомог департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА.

Кому автоматично перепризначать субсидії?

Всім, хто отримував субсидії в минулому опалювальному періоді, на наступний сезон їх продовжать автоматично. Субсидія перераховується громадянам, у яких у порівняні з попереднім періодом, в який вони отримували субсидію, не змінилися обставини, які беруться до уваги при призначенні субсидії. Із новою заявою та декларацією необхідно звернутись лише тим домогосподарствам, у складі яких відбулися зміни (у тому числі й у сімейному стані), а також орендарям, у яких закінчився термін договору оренди.

Через що можна втратити субсидію?

Субсидію можна втратити, якщо заборгувати оплату комунальних послуг за 3 місяці на суму, що перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів. Зараз це 340 гривень. У такому разі субсидія втрачається. Доведеться її знову оформлювати після сплати боргу. Також:

за поданням підприємств, що надають житлово-комунальні послуги, якщо громадянин, якому призначено субсидію, не сплачує вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії;
якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи (не зазначив один із видів доходів) та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію, або не повідомив про купівлю товару на суму понад 50 тис. гривень, внаслідок чого йому була надміру перерахована сума субсидії;
у разі переїзду сім’ї в іншу місцевість та настання обставин, що унеможливлюють надання субсидії (зокрема смерть одинокої особи);
за заявою особи яка звернулася за призначенням субсидії.
якщо під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором виявлено ознаки порушення норм законодавства щодо призначення субсидії, які вплинули (могли вплинути) на право призначення субсидії або визначення її розміру.
У разі, коли через несплату громадянином вартості фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії, надання допомоги для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг припинено, громадянин набуває право на її призначення на наступний період після подання документів, що підтверджують погашення заборгованості, яка виникла за період отримання субсидії.

Які терміни призначення субсидій?

Структурний підрозділ з питань соцзахисту протягом 10 календарних днів з дня подання документів приймає рішення про:

призначення житлової субсидії;
непризначення житлової субсидії (у разі, коли за результатами розрахунку житлової субсидії її розмір має нульове або від’ємне значення);
відмову в призначенні житлової субсидії;
подання документів на розгляд комісії.
Які документи потрібні для отримання субсидії?

Для призначення житлової субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає структурному підрозділу з питань соціального захисту за зареєстрованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи – за фактичним місцем проживання):

заяву про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі за формою, встановленою Мінсоцполітики;
декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за формою, встановленою Мінсоцполітики;
довідки про доходи – у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соціального захисту населення у порядку, встановленому цим Положенням. У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру;
копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності);
договір наймання (оренди) житла (у разі наявності).
Як під час карантину подати документи на оформлення субсидії?
Під час карантину вищевказані документи можна надіслати поштою або в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Як оформити субсидію онлайн?

Щоб оформити субсидію онлайн треба:

перейти за посиланням на сайт Мінсоцполітики;
зареєструватися за допомогою електронної пошти або електронного підпису чи BankID;
заповнити заяву про призначення cубсидії й зазначити банк, через який будете її отримувати;
заповнити декларацію про доходи й витрати;
перевірити правильність даних і відправити е-документи.
Повідомлення щодо надання допомоги та її розмір або відмова мають надійти протягом кількох тижнів. Субсидія призначається до кінця опалювального сезону і автоматично перераховується на наступний термін без додаткових заяв.

Джерело.

Close