facebook

Як швидко легені відновлюються після COVID-19: медики дали відповідь

Медики розповіли, як відновлюються легені після перенесеного COVID-19. Так, у деяких ознаки патологій після перенесеної хвороби можуть зберігатися протягом декількох місяців.


Подробиці повідомляє видання Clinical Infectious Diseases, це з’ясували вчені-медики, проаналізувавши результати досліджень 124 пацієнтів відділення реабілітації Медичного центру Університету Радбауд (Нідерланди).

Вони відзначили дивні особливості відновлення після COVID-19 тих, хто переніс його в легкій і важкій формах.
Так, учасникам дослідження провели ряд медичних обстежень, серед яких і комп’ютерна томографія, – на початку реабілітації та через три місяці.
Результати показали, що у більшої частини пацієнтів з важким перебігом COVID-19 відновлення легеневої тканини пацієнтів пройшло добре. Пошкодження зустрічалися рідко, а фіксувалися переважно у людей, які потрапляли з COVID-19 в реанімацію.

Серед досліджуваних були і ті, хто лікувався в звичайних відділеннях медичних закладів або будинку. У них COVID-19 протікав легко, але вже через три місяці вони скаржилися на погане самопочуття.
Підкреслюється, що найчастіше люди говорили про слабкість, задишку і болі в грудній клітці. Деякі пацієнти зазнавали труднощів у виконанні рутинних дій, відзначали зниження якості життя.

Джерело.

Close