facebook

Українців попереджають про чергову загрозу через вживання антибіотиків у разі COVID-19, – МОЗ

Антибіотики необхідно вживати лише за призначенням лікаря, коли для цього є відповідні покази, а не для профілактики. Адже сам COVID-19 знищити ними неможливо, а безконтрольне вживання антибіотиків лише навпаки дасть негативний результат і сформує стійкість до них.

Про це розповів головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко під час брифінгу 30 листопада, пише ТСН.

“На фоні коронавірусної хвороби у нас значно зростають продажі антибіотиків у аптеках, і значно збільшується використання антибіотиків у закладах охорони здоров’я, зокрема тих, які надають допомогу хворим на коронавірус”, – заявив Ляшко.

Ляшко сказав, що Міністерство охорони здоров’я сьогодні для резерву “ковідних” лікарень перерозподіляє додаткові партії антибіотиків. Але, як наголосив заступник голови МОЗ, препарати повинні застосовуватися лише для хворих на COVID-19 і перебуватимуть у резерві лікарень.

“Але хотів би нагадати всім, і людям, і лікарям, пам’ятайте, що антибіотик – це невідновний ресурс людства. Сьогодні у нас чергова загроза – формування антибіотикорезистентності (стійкість бактерій до антибіотиків, яка виникає через їхнє безконтрольне вживання). Загроза, яка показує, що у разі безконтрольного використання антибіотиків людство може втратити такий неоціний ресурс, як антибіотикотерапію”, – зазначив головний санітарний лікар країни.

Ляшко пояснив, що антибіотики неактивні і не діють на вірус, а підтверджений діагноз COVID-19 не є показом для застосування антибіотиків. За його словами, їх призначають лише тоді, коли є “переконливий доказ, що до вірусної інфекції приєдналася бактеріальна”.

“Оскільки антибіотики діють виключно на бактеріальну”, – резюмував Віктор Ляшко.

Нагадаємо, в Україні 30 листопада зранку число інфікованих коронавірусом піднялося до 732 625. Кількість випадків COVID-19 за останню добу зросла на понад 9000. За минулу добу одужав – 5 771 пацієнт та 114 – померли від ускладнень.

Джерело.

Close