facebook

Коронавірус у дітей: що відомо фахівцям

Багато захворювань по-різному протікають у дорослих та дітей. COVID-19 не став винятком. Пандемія, викликана SARS-CoV-2, стала причиною високої смертності серед дорослих, тоді як діти значно менше схильні до негативного впливу вірусу.

Педіатри з Великобританії, Канади, Кенії, Португалії та Колумбії зібрали всю наявну інформацію про особливості перебігу коронавірусу у дітей. Їх робота опублікована в науковому журналі Paediatrics & Child Health.

Нижче наведені найбільш поширені запитання на цю тему.

Чому COVID-19 чинить менший вплив на дітей, ніж на дорослих?

В усьому світі діти складають лише 2% від загального числа зареєстрованих випадків інфікування. Коли діти контактували з людьми, інфікованими COVID-19, ймовірність зараження інфекцією нижче, ніж у дорослих. У них набагато рідше розвиваються клінічні симптоми, а тяжкі захворювання зустрічаються рідко. Причиною цього може бути наявність в дихальних шляхах дітей інших вірусів, які знижують реакцію на SARS-CoV-2. Також діти раніше могли контактувати з іншими коронавірусами.

Якими методами COVID-19 виявляють у дітей?

Як і у випадку з дорослими, золотим стандартом діагностики гострої інфекції є ПЛР-тест, який найбільш точний при взятті зразка з носоглотки. Для виявлення антитіл до вірусу використовують імуноферментний аналіз. Реплікація вірусу, ймовірно, зупиниться через 5-7 днів після появи перших симптомів, але діти можуть залишатися РНК-позитивними до двох тижнів.

Які клінічні, лабораторні та рентгенологічні особливості гострого COVID-19 у дітей?

Найбільш частими гострими проявами є лихоманка, кашель, летаргія, нежить та задишка. Значна частина інфікованих дітей матиме нормальні результати лабораторних та радіологічних досліджень.

Як COVID-19 впливає на новонароджених?

Вертикальна передача новонародженим, внутрішньоутробна або перинатальна, можлива, але зустрічається рідко. Більшість з дуже небагатьох новонароджених, які були інфіковані, не потребували інтенсивної терапії.

Чим гірше COVID-19 у дітей з супутніми захворюваннями?

Згідно з даними одного дослідження, 85% госпіталізованих дітей мали супутні захворювання. Майже половина з них потребували ШВЛ. Через невелику вибірку (тільки 48 дітей) це питання вимагає подальшого збору даних для кращого з’ясування будь-яких зв’язків.

Які варіанти лікування коронавірусу у дітей?

Більшості дітей з COVID-19 потрібно тільки підтримуюча терапія, менше чверті госпіталізованих потребують кисню, і дуже невеликій кількості потрібно ШВЛ. Однак невелика кількість дітей може серйозно захворіти через COVID-19 і потребує спеціалізованої терапії.

Дексаметазон та ремдесивір, які використовуються для лікування дорослих, також доступні для лікування дітей.

Джерело.

Close