facebook

Мутований штам коронавірусу зафіксовано в Україні: лікар зробив тривожну заяву

В Україні вже зафіксували новий штам мутує коронавірусу, який раніше виявили в Британії.

Про це інфекціоніст Віктор Петров розповів в ефірі каналу “Україна 24”.

За його словами, мутація вірусу відбувається природним чином.

“І цей вірус буде природно мутувати дуже активно – точно так само, як вірус гепатиту С або грипу. Чому? Тому що він містить тільки одну РНК, це один носій генетичного матеріалу”, – сказав медик.

Він зазначив, що в деяких країнах клінічна картина перебігу хвороби вже інша. Наприклад, у молоді вже не фіксують втрату чутливості до запахів, але розвивається ураження легеневої тканини. Однак хвороба протікає у легкій формі.

Також новий штам вже є і в Україні, на Закарпатті.

“Один з таких прикладів – мій пацієнт Микола. Він заробітчанин, їздить з України в Чехію і назад. І він уже перехворів на новий штам, про який заявила Британія. Коли мова йшла про верифікацію цього, то Україна не має можливості ідентифікувати цей вірус в масовому тестуванні. Але люди, у яких є страховка в країнах ЄС, можуть визначити вже мутований вірус”, – сказав Петров.

З приводу вакцини інфекціоніст роз’яснив, що вона матиме певну кратність введення. Можливо, буде необхідно робити щеплення раз в декілька років.

“Великих сподівань на те, що ми повністю здолаємо коронавірус за допомогою вакцинації, немає, тому що за статистикою десь 35-40% людей категорично відмовляються від вакцинації”, – сказав він.

Джерело.

Close