facebook

Як повертали двох українок та їхніх семеро дітей із сирійського табору: подробиці евакуації

У новорічну ніч в аеропорту “Бориспіль” приземлився спеціальний літак, який доправив із Сирії двох українок та сімох їхніх дітей. Усіх їх довгий час утримували в таборі аль-Хоул на території північно-східної Сирії. Це табір, де утримують понад 70 тисяч біженців та родичів бойовиків “Ісламської держави”, із яких понад 95% жінки і діти.

Раніше журналіст ТСН.Тиждень Андрій Цаплієнко знайшов у таборі аль-Хоул громадянок України, чоловіки яких воювали за “Ісламську державу” на території Сирії та Іраку. На сирійській землі досі перебувають майже 60 українок. Їх мають повернути додому згодом.

Поки що повернули двох жінок та їхній дітей. Спецоперацію контролював президент України Володимир Зеленський, повідомила його пресслужба. У червні 2019 року для проведення евакуації була створена спеціальна робоча група, до якої увійшли представники Служби безпеки України. Зокрема, фахівці перевіряли громадян, утримуваних у Сирії, на наявність можливих зв’язків з учасниками міжнародної терористичної організації “Ісламська держава”. За результатами тривалих перевірок контррозвідка СБУ не виявила фактів причетності цих громадян до терористичної діяльності.

Ще позаторік восени все було готове до евакуації українців із Сирії. Проте спецоперацію відклали через загострення військово-політичної та безпекової ситуації на території Сирії. Потім світ охопила пандемія COVID-19. У зв’язку з поширенням коронавірусу на території Сирії та Іраку були впроваджені значні обмеження, зокрема відбулося закриття кордонів та припинилося авіасполучення. І лише під кінець 2020 року вдалося повернутися до процесу евакуації, коли стабілізувалася безпекова та епідемічна ситуація в цих країнах.

і жінки та діти перебували в таборах Сирії у жахливих умовах, сказав заступник керівника Офісу президента Роман Машовець.

“Дякую всім, хто був залучений до цієї успішної операції. Тим, хто ризикував життям у бойових умовах північної Сирії та Іраку. Також хочу відзначити професійну роботу Комітету з розвідки при президентові України, який здійснював чітку міжвідомчу координацію”, – зазначив він.

“Війна завжди завдає найбільшої шкоди найвразливішим – жінкам та дітям. Абсолютно логічним було рішення повернути наших громадян, які перебували в таборі для біженців”, – сказав міністр оборони Андрій Таран.

Посадовці пообіцяли, що робота над звільненням інших українців, які перебувають у сирійських таборах, триватиме.

Президент Володимир Зеленський у дописах у соцмережах наголосив, що Україна повертатиме додому всіх українців, які опинилися в біді за кордоном, “оскільки для нас людина – це найвища цінність”.

Джерело.

Close