facebook

У ВР пропонують забирати права або пів зарплати за несплату ЖКГ. Чи ефективна ідея

У липні 2020 року нардепи зареєстрували у Верховній раді проєкт закону №3613, який пропонує, зокрема, забороняти водити і забирати пів зарплати за несплату ЖКГ.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко заявив в ефірі Українського радіо, що питання заборгованості громадян за ЖКГ потрібно вирішувати, однак не такими шляхами.

Так, нардепи Михайло Лаба і Анатолій Костюх зареєстрували проєкт закону про додаткові “методи впливу” на громадян, які заборгували зі сплатою житлово-комунальних послуг. У пояснювальній записці йдеться, що ухвалення документу покращить фінансовий стан підприємств ЖКГ, які недоотримують кошти через борги споживачів і не можуть в повному обсязі надавати компослуги. Автори стверджують, що хочуть захистити права сумлінних споживачів, адже через неплатників вони не можуть отримувати якісні послуги.

Якщо цей законопроєкт ухвалять, то на боржників чекають санкції у вигляді заборони водити автомобіль, а поліція зможе забрати права, зупинивши громадянина прямо на дорозі. Також боржникам автоматично вираховуватимуть до 50% зарплати, що прийшла на банківську картку; заборонять виїжджати за кордон; ходити на полювання та володіти вогнепальною зброєю; якщо сума велика, то можуть забрати житло. Всі ці санкції загрожуватимуть тим громадянам, які мають борг понад три місяці і не оформили його реструктуризацію.

Попенко вважає, що цей законопроєкт не розв’яже питання заборгованості.

“Він ще неготовий, непродуманий. Заборонити людині їздити на машині, якщо у неї є заборгованість за житлово-комунальні послуги, на мою думку, — це маячня. Наприклад, людина втратила роботу і не може заплатити за комунальні послуги, але в неї є автомобіль, тому вона може стати водієм таксі. Що робить держава? Вона вводить законопроєкт, що громадянин не може собі заробити на життя, не має права працювати на своєму авто. Тобто він буде змушений продати транспорт і піти в службу зайнятості, щоб отримувати кошти від держави”, — пояснив експерт.

За його словами, реструктуризація — це добре, якщо проведена масова кампанія. При цьому кожен споживач повинен знайти свого постачальника ЖКГ і оформити її. Нині мільйони українців мають заборгованості, а отримати реструктуризацію в часи пандемії та карантину складно.

“Думаю, ми будемо жити в таких умовах ще до літа, а якщо завтра-післязавтра проголосують за цей законопроєкт, то людина не зможе оформити документи”, — вважає експерт.

Він додав, що у порівнянні з жовтнем 2019-го і жовтнем 2020-го заборгованість споживачів за житлово-комунальні послуги зросла на 5 мільярдів гривень. З огляду на зростання самих комунальних послуг на 50% збільшуються і борги.

Що відомо
10 січня у низці міст України пройшли акції протесту проти підвищення тарифів. Ціни на тепло та електроенергію зросли з 1 січня 2021.
Перегляд усіх тарифів є умовою надання Україні 5 мільярдів доларів за програмою Stand-By Міжнародного валютного фонду.
Кабінет міністрів та компанія “Нафтогаз” розробили два підходи, які дозволять знизити ціни на газ.
Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук заявив, що в Україні існує тарифна криза. На думку експерта, це сталося через те, що немає зростання доходів населення паралельно з підвищенням тарифів, а також відсутня конкуренція на ринку газу.

Джерело.

Close