facebook

Хто отримає надбавки до пенсій у березні

З 1 березня в Україні почнуть проводити щорічну індексацію пенсій. Розмір надбавки в цьому році складе 11%. Про це йдеться в інформаційному календарі Міністерства соціальної політики.

Що таке індексація пенсій в Україні

З 2019 року в Україні проводять автоматичну індексацію пенсій — з урахуванням зростання інфляції і збільшення середньої зарплати в минулому році. У нинішньому році пенсії будуть проіндексовані з 1 березня на 11%.

Сума підвищення розраховується за такою формулою: 50% показника інфляції 2020 роки + 50% зростання середньої зарплати за минулий рік.

За даними Пенсійного фонду України, середній розмір пенсії за віком в Україні становить 3 538,97 грн. В такому випадку пенсіонери зможуть розраховувати на надбавку близько 389 грн.

На надбавки зможуть розраховувати пенсіонери, які отримують виплати

за віком;
по інвалідності;
по втраті годувальника;
за вислугою років (Медпрацівники і вчителі, чий стаж становить не менше 30 років роботи за професією).
Як проведуть індексацію пенсій

В ході індексації на 11% підвищать розрахунковий розмір середньої зарплати за три роки, на підставі якої вважається пенсія. Підвищення не торкнеться надбавки за сверхстаж і доплати для окремих категорій.

Індексація не торкнеться

тих, хто за формулою заробив на пенсію, розмір якої менше 11% від мінімальної;
тих, хто зараз отримує максимальну пенсію.
Працюючим пенсіонерам всіх категорій пенсії перерахують в квітні 2021 року з урахуванням зарплати в період роботи та набутого стажу.

Скільки в Україні всього пенсіонерів

Станом на 1 січня 2021 року Пенсійний фонд нарахував в Україні 11,1 млн пенсіонерів. З них 2,7 млн — працюють.

Джерело.

Close