facebook

Українцям почнуть видавати підвищені пенсії: кому додали 1000 грн

Українцям із 4 березня почнуть виплачувати підвищені пенсії. Розмір надбавки становитиме близько 11%, проте зачепить він не всіх. У середньому українці отримають по 308 грн.

Як рахуватимуть пенсії

Надбавку дадуть не всім.

Майже 3,1 млн українців взагалі не отримають підвищення. Це ті українці, які за формулою не заробили на мінімальну виплату та в яких не вистачає стажу (для жінок має бути від 30 років, для чоловіків – від 35 років).

Решта отримає приблизно 11% від розрахункового розміру виплати. Наприклад, якщо розмір “чистої” пенсії становить 5 тис. грн, то ви можете розраховувати на надбавку в розмірі 550 грн.

Якщо ж розрахунковий розмір пенсії становить усього 1500 грн (була низька зарплата), то збільшення взагалі не буде: і до і після індексації виплата для такого пенсіонера буде 1769 грн (прожитковий мінімум для непрацездатних).

Пенсіонери, які зараз отримують не менш ніж 9090 грн, після 1 березня можуть претендувати на надбавку в розмірі близько 1000 грн.

Як дізнатися, скільки заплатять?
Щоб оцінити, на яку надбавку ви можете розраховувати, потрібно “чисту” пенсію помножити на 1,11. “Чистий” розмір рахується без надбавок за стаж, збільшення виплати до рівня прожиткового мінімуму (якщо вона менша), добавок у 500 грн для пенсіонерів, старших за 80 років, і підвищень виплати до 2400 грн для тих, кому виповнилося 65 років і хто виконав вимоги зі стажу.

Чому пенсії будуть тільки знижуватися?
Зараз українці на пенсії отримують близько 28,7% останньої зарплати, кажуть у Мінсоцполітики. Поступово ця цифра знизиться до 18%. Наприклад, із зарплатою в 10 тис. грн зараз можна отримувати приблизно 2,87 тис. грн, а 2055-го за таких самих умов уже 1,8 тис. грн.

“Таким показникам є пояснення: внески сплачують 13,2 млн найманих працівників, а пенсії отримують 11,2 млн пенсіонерів”, – зазначила міністерка соцполітики Марина Лазебна.

І це ще порівняно позитивний прогноз. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зовсім вважає, що через 15 років українці (якщо нічого не змінити) взагалі не отримуватимуть пенсій. Причина та сама – демографічна ситуація.

Джерело.

Close