facebook

В Україні планують змінити порядок призначення субсидій: треба подати нову заяву

Міністерством соціальної політики розроблено проєкт постанови Кабінету міністрів щодо зміни порядку надання житлових субсидій населенню. Документом, серед іншого, передбачається необхідність подачі нових заяв і декларацій про доходи та витрати у травні 2021 року.

Проєкт урядової постанови розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ). Він підготовлений з власної ініціативи Мінсоцполітики. Про це інформує Obozrevatel.

Згідно документу, починаючи з травня 2021 року призначення житлової субсидії (в тому числі на наступний період) здійснюється тільки після надання нових заяв про призначення і надання житлової субсидії та декларації про доходи та витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. До 1 травня зберігається чинний порядок їх отримання.

Крім того, проєктом документу пропонується перевести субсидії виключно в грошову форму. У соціальному відомстві впевнені, що таким чином держава в особі уряду перестане виконувати невластиві їй функції посередника між громадянами і виконавцями житлово-комунальних послуг.

Як наголошується в пояснювальній записці до проєкту, зараз діють дві моделі надання пільг і субсидій:

перша – безготівкова форма, при якій кошти перераховуються на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в Ощадбанку, звідки направляються банком на рахунки постачальників житлово-комунальних послуг відповідно до поданих ними реєстрів щодо сум нарахованих платежів за ЖКП;

друга – готівкова форма, коли готівкові кошти виплачується безпосередньо одержувачу на його рахунок, відкритий у банківській установі або через відділення “Укрпошти”. В такому випадку розрахунки з підприємствами – надавачами житлово-комунальних послуг проводить споживач (одержувач пільги або субсидії) самостійно.

“Оскільки в січні 2021 року житлову субсидію отримувало майже 2,8 млн домогосподарств, в тому числі в грошовій готівковій формі близько 2,6 млн домогосподарств (більше 92%), є доцільним перейти виключно на готівкову грошову форму її виплати. У такому випадку громадяни, яким призначено субсидію, зобов’язані щомісячно самостійно оплачувати вартість фактично спожитої послуги, з урахуванням виплаченої їм готівкою житлової субсидії”, – йдеться в пояснювальній записці.

Також, згідно проєкту постанови, пропонується ліквідувати спеціально створені комісії по призначенню субсидій, які зараз функціонують при місцевих органах виконавчої влади. Протягом травня – вересні 2021 року документи, необхідні для призначення житлової субсидії, будуть прийматися від громадян структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних державних адміністрацій. При цьому документи можна подати також і в паперовому вигляді.

Джерело.

Close