facebook

Переведення годинників: Рада не підтримала перехід на єдиний час

Верховна Рада не підтримала законопроєкт стосовно скасування переходу на літній та зимовий час та направила його на доопрацювання.

На засіданні 19 березня відповідне рішення підтримали 226 народних депутатів. Законопроєкт відправили на доопрацювання Комітету Ради для повторного другого читання, пише Фіртка з посиланням на Суспільне.

Автори законопроєкту наполягали на тому, щоб Україна не переходила на літній час, оскільки тоді відбудеться перехід з другого у третій часовий пояс в шкалі Всесвітнього координованого часу (UTC+2). Законом передбачається, що в Україні обчислення часу здійснюється за київським часом, а сезонний перехід часу, тобто на літній чи зимовий час, – не відбуватиметься.

Як зазначено у законопроєкті, він спрямований не тільки на вирішення питань щодо визначення правових засад обчислення часу в Україні, а й покликаний забезпечити захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки, оскільки на тимчасово окупованих територіях встановлений час держави-агресора.

“Тому встановлення і закріплення на всій території України без виключення єдиного київського часу також дозволить зміцнити й безпекові позиції України та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій”, – зазначено в пояснювальній записці.

Також автори законопроєкту зазначають, що перехід на єдиний час спрямований захистити здоров’я населення, оскільки на думку більшості науковців та лікарів, щорічне переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад, має низку негативних наслідків та викликає значне погіршення стану здоров’я громадян в період адаптації до літнього та зимового часу.

Оскільки наразі не підтримала рішення про перехід на єдиний час, переведення годинників на літній час (на одну годину вперед) відбудеться в ніч з 27 по 28 березня.

Крім цього, Рада не проводитиме пленарні засідання до 9 квітня через карантинні обмеження.

Джерело.

Close