facebook

COVID-паспорти в Європі запрацюють з 15 червня

Президент Володимир Зеленський на нараді в понеділок, 29 березня, підняв тему введення в Україні паспортів вакцинації.

Також на засіданні йшлося про постачання вакцин, повідомляє прес-служба Офісу Президента.

Так, у МОЗ повідомили, що найближчим часом Україна отримає в рамках програми COVAX 300 тисяч доз вакцини AstraZeneca і 117 тисяч доз вакцини Pfizer. Вакцинація другою дозою почнеться з кінця травня, тобто через 12 тижнів після першого щеплення. Саме за таким алгоритмом формується міцний імунітет, відзначають у МОЗ.

“Ці “паспорти” вже розробляються і країнами Європейського Союзу, і США, і Швейцарією, і Ізраїлем − тобто багатьма розвиненими країнами, які активно працюють над створенням колективного імунітету проти коронавірусу. Нам теж треба розробити свою систему відповідної “паспортизації”, а також для стримування поширення коронавірусної хвороби необхідно охопити 70% дорослого населення щепленнями проти COVID-19″, − прокоментував Зеленський ситуацію з можливістю введення “паспортів”.

Лідери країн Європейського Союзу домовилися про необхідність запровадження сертифікатів про вакцинації, але ще не визначилися з їхнім правовим статусом.

Єдиний для громадян всіх 27 країн Європейського союзу сертифікат здоров’я буде доступний з 15 червня. Документ буде містити інформацію про вакцинацію від COVID-19. Про це заявив єврокомісар, який відповідає за вакцинацію, Тьєррі Бретон в ефірі телеканалу LCI, пише РБК-Україна.

Як зазначив Бретон, сертифікат можна завантажити на смартфон або роздрукувати у паперовому вигляді. “Він не буде обов’язковим, але авіакомпанії можуть вимагати”, − сказав Бретон.

За його словами, документ з QR-кодом буде містити прізвище власника, дату народження, номер паспорта, а також відомості про те, чи він пройшов вакцинацію і яким препаратом, а також хворів він чи ні.

Цей сертифікат буде погоджено між державами-членами; європейські громадяни, які захочуть його отримати, повинні будуть запросити його у своїй країні. Його мета − “відновити рух, знайти нормальне життя” і “здатність рухатися без ризику для себе або інших”, − сказав Бретон.

Джерело.

Close