facebook

Випускникам шкіл потрібно закінчити вивчення нового матеріалу до кінця квітня: пропозиція від очільниці київсього Департаменту освіти

Олена Фіданян поділилася пропозиціями щодо закінчення навчального року для випускників шкіл. (Портал Всеосвіта).

Дати одинадцятикласникам академічну свободу вибору власної освітньої траєкторії в останній місяць навчання у школі. Вчителям, які до цього готові, ревізувати навчальні програми й завершити вивчення нового матеріалу для випускників 11-х класів до кінця квітня. Такими пропозиціями щодо закінчення навчального року для випускників шкіл директорка Департаменту освіти і науки Києва Олена Фіданян поділилася у статті на порталі «ZN.UA»

Дати волю одинадцятикласникам – це не про дозвіл пропускати чи прогулювати уроки. Мова про академічну свободу: свободу вибору власної освітньої траєкторії в останній місяць навчання у шкільних стінах, – написала Олена Фіданян.

Вона зазначила, що вже багато років заплющуються очі на абсурдну ситуацію: за шкільною програмою одинадцятикласники до кінця навчального року мають опановувати певні теми, вивчати й повторювати матеріал, а насправді вже на початку травня вони складають ЗНО з усього вивченого матеріалу.

Ми пропонуємо провести навчальний процес у травні за принципом освітнього трансформера, розбивши випускників не за класами, а за групами, з урахуванням обраного ними профілю подальшого навчання вже за межами рідної школи. Дні перед ЗНО перетворити на дні предметного занурення, колись це називалося консультаціями перед екзаменом, – запропонувала очільниця Департаменту освіти.

За її словами це реальна можливість у травні зменшити для учнів кількість предметів для вивчення враховуючи індивідуальну потребу кожного з них для завершення навчання у школі та максимального підвищення шансів вступу до обраного випускником закладу вищої освіти.

Сьогодні тижневе навантаження на випускника становить до 36 годин на тиждень. За умови організації шкільного навчального трансформера реально зменшити навантаження на школяра до 12 годин, які є для нього пріоритетними, зберігаючи при цьому вчительське навантаження та заробітну платню згідно з тарифікацією, – зауважила Фіданян.

Наостанок вона зазначила, що у Києві є колективи, які ще до пандемії зайнялися розробкою власної шкільної моделі навчання випускників. Успішно практикують її вже не один рік.

Джерело.

Close