facebook

Були уражені 90% легень – як 17-річна львів’янка змогла подолати COVID-19, попри невтішні погрози

Дівчина потрапила до лікарні уже на третій день хвороби


У пацієнтки Вікторії були уражені 90% легень, вона не могла самостійно дихати, прогнози лікарів були невтішні. Два тижні 17-річна львів’янка була підключена до апарату штучної вентиляції легенів і, зрештою, COVID відступив. Зараз дівчина дихає самостійно та поступово одужує. Про історію боротьби з хворобою розповість журналістка “5 каналу” Марта Шикула.
До львівського “Охматдиту” 17-річна Вікторія потрапила на 3-й день хвороби. Блискавична форма COVID вразила легені на 90%.

З кожним днем стан дівчини погіршувався. Медикаментозне лікування не давало результатів.
Протягом 3-х днів проводилася штучна вентиляція легень, стан дитини погіршився, її оксигенація не покращувалися”, – повідомив заступник директора з хірургічної роботи Львівської обласної лікарні “Охматдит” Богдан Мальований.
Через сильну пневмонію одна легеня дівчини просто розірвалася. Тоді надтяжку пацієнтку підключили до апарату ШВЛ.

“Дитина, перебуваючи на ШВЛ, себе не забезпечувала киснем, не проводився газообмін у легенях, тому що легені були уражені. Ми вирішили під’єднати її до апарату ЕКМО. Такий апарат фактично забезпечує насичення організму киснем”, – розповіла директорка лікарні Олександра Бурда.
Через тиждень показники кисню у крові пацієнтки покращилися. Тоді лікарі відключили Вікторію від апарату ЕКМО, а ще через тиждень від’єднали і від ШВЛ. Нині пацієнтка почувається краще і може дихати самостійно. Лікарі кажуть, це дуже рідкісний випадок.

Вікторія вже почала сидіти, вона займається з психологом та проходить арт-терапію.

До кінця тижня медики планують перевести Вікторію з реанімації у палату. Попереду дівчину чекають реабілітація та відновлення. А ще лікарі сподіваються, за тиждень пацієнтка повернеться додому.

Джерело.

Close