facebook

Загублені серед гір: як епідемія та реформа МОЗ знищують медицину в гірських районах України

Втратити немовля дорогою до пологового будинку, розташованого за пів сотні кілометрів. Як таке могло трапитися? Все просто – на період жорсткого локдауну більшість гінекологічних та пологових відділень в Україні закрили чи перепрофілювали під хворих на COVID-19.

Загублені серед гір: як епідемія та реформа МОЗ знищують медицину в гірських районах України

Як наслідок – у разі ускладнень під час вагітності чи важких пологів жінці можуть просто не встигнути надати потрібну допомогу. Власне, як це і трапилося в Івано-Франківській області.

Комунальне некомерційне підприємство “Верховинська багатопрофільна лікарня” – одне з небагатьох в регіоні, де працює пологове відділення. Але на період перебування Івано-Франківської області в червоній зоні, його закрили. Увесь цей час породіль були змушені возити в інший населений пункт. У результаті – дві жінки втратили дорогою дітей. Лікарі зарадити не встигли.

Лідерка Жіночого руху, правозахисниця Ірина Суслова, яка нині активно займається питанням якості медичних послуг для жінок в умовах пандемії, говорить: українська практика зі скасування планових операцій, закриття гінекологічних та пологових відділень на період карантину – дикість. Особливо в гірських районах, де дорожні умови і так погані.

“Рік тому весь світ зіштовхнувся з такою самою проблемою, як і Україна. Але що робили інші держави протягом цього часу? Вони створювали додаткові ліжкомісця, проводили кисень, шукали додаткових лікарів, відкривали резервні відділення. Що відбувається у нас станом на зараз? Ми обговорюємо проблеми, що й рік тому. Україна втратила рік”, – заявила Суслова.

Правозахисниця додала, що тисячі українців, які проживають у гірській місцевості, в майбутньому взагалі можуть втратити доступ до спеціалізованої медичної допомоги. А все через ліквідацію надбавок для лікарів вторинної ланки, які працюють у гірських районах.

Так, згідно до закону України “Про статус гірських населених пунктів” та постановою КМУ №648 від 11.08.1995 р., особи, які працюють в гірських районах, повинні отримувати 25% надбавки до ставки. Стосується це і медиків. Однак на практиці постанова не виконується.

Під час впровадження другого етапу медреформи, що стартував у квітні 2020 року, МОЗ ліквідувало 25-відсоткові надбавки лікарям вторинної ланки, які працюють в гірській місцевості. Тобто гарантовані державою доплати втратили вузькопрофільні спеціалісти – травматологи, гастроентерологи, акушери-гінекологи і так далі. Тоді як медпрацівники первинної ланки надбавки зберегли.

“В Україні статус гірських мають 714 населених пунктів, в яких проживають сотні тисяч осіб. І кожен з них має право на доступ до якісних медичних послуг. Однак, внаслідок “помилки”, свідомо допущеної Міністерством охорони здоров’я України під час впровадження другого етапу медреформи, мешканці гірських районів можуть втратити це право. А лікарі вторинної ланки, які працюють в такій місцевості, вже позбавлені гарантованих законом надбавок. У найкоротші терміни міністерство має напрацювати постанову про відновлення 25-відсоткової надбавки лікарям вторинної ланки, які працюють у гірській місцевості, та подати її на ухвалення КМУ”, – зазначила Суслова.

Правозахисниця підкреслила: доплати частково покривали витрати медзакладів на логістику, адже добиратися лікарям до робочого місця в гірських районах вкрай складно через велику відстань між населеними пунктами. Тепер же ці кошти вони вже рік, як не отримують. Рятують лише доплати за хворих на коронавірус.

Відомо, що питанням поновлення надбавок лікарям вторинної ланки, які працюють у гірських населених пунктах, нині займається робоча група, створена при МОЗ. Однак протягом багатьох місяців питання не зрушило з мертвої точки.

Джерело.

Close