facebook

Як каратимуть за використання целофанок: ціна штрафу

Пластик зникне – але не весь і не усюди.

 

Верховна Рада ухвалила закон про заборону розповсюдження пластикових кульків. Чинності він набере вже за пів року. А штрафувати крамниці за використання поліетилену – почнуть за дев’ять місяців.

Про те, яку альтернативу пропонують депутати – і у скільки обійдеться нехтування екологією – 1 червня йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Маріанна пакетів у руки не бере вже сьомий рік. Вони лишилися у дитячих спогадах еко-активістки.

Мода на західні “кульочки” захлиснула радянський союз у сімдесяті. Вони витіснили ті самі “авоськи”, за якими ганяються сучасні хіпстери. Від сьогодні на боці природи – ще й закон. На спеціальній мапі Україна з жовтої має стати блакитною – ми – вісімдесят сьома країна у світі, яка обмежила використання пластикових пакетів.

Нардеп Ігор Кривошеєв прийшов на засідання Верховної ради з багаторазовою торбою, якій вже дев’ять років. Взяв не дарма – колеги законопроект підтримали – усі крім ОПЗЖ. Щоправда, виключень у тексті – вистачає. Пластик зникне – але не весь і не усюди.

“Законопроєкт не стосується пакетів для сміття – тому що поки альтернативи немає – він не стосується харчової плівки. Товсті пакети будуть дозволені, тому що їх легше використати для переробки”, – зазначив він.

А ще – целофанки залишаться у відділах м’яса, риби і сипучих продуктів – принаймні до дві тисячі двадцять третього року – коли їм мають знайти екологічну заміну.

За розповсюдження так званих “маєчок” битимуть гривнею. На перший раз власники супермаркету чи ресторану змушені будуть заплатити до сімнадцяти тисяч гривень. Другий штраф обійдеться вже у тридцять чотири тисячі. Для інших суб’єктів господарювання – суми – удесятеро менші.

Кожний українець щороку викидає півтисячі целофанок – у переробку потрапляє лише шість відсотків. Решта – створює затори у річках і розпадається на мікрочастки, які вже знаходять не лише у воді і харчах, а й у організмі самих українців. За рік кожен з нас споживає цілу кредитку.

Джерело.

Close