facebook

Податок на город: в Мінфіні розповіли деталі плати за користування землею

Податок на город: в Мінфіні розповіли деталі плати за користування землею

Чутки про додаткові платежі із землекористувачів, які нібито передбачені в законопроекті №5660, що вже наробив галасу, сильно перебільшені. Насправді, ніякий додатковий податок на город там не передбачений.

Мінфін поквапився заспокоїти українських дрібних фермерів і власників городніх ділянок. Ніяких нового податку на город не буде.

“Перш за все, заспокоїмо пересічних громадян. Присадибних ділянок та городів ці нововведення не торкнуться”, – йдеться в повідомленні Мінфіну.

Однак при цьому в законопроекті все ж передбачені “мінімальні податкові зобов’язання” (МНО), які ляжуть на плечі власників земельних ділянок. Розмір МНО буде розраховуватися в залежності від величини нормативної грошової оцінки кожної конкретної земельної ділянки, а також від мінімального доходу, який власник може отримати з цієї ділянки.

При цьому в Мінфіні стверджують, що по суті цей новий грошовий збір із власників земельних ділянок “жодним чином не є додатковим податком або збором”. Мовляв, те, що в народі поквапилися назвати податком на город, вводять як засіб для боротьби з тіньовою орендою землі.

В уряді припускають, що в Україні загальна площа такої землі, яка знаходиться в тіньовий оренді, становить 8,4 мільйона гектара.

“Якщо фізична особа – власник земельної ділянки здає її в офіційну оренду, то МНО для нього взагалі не розраховується. У цьому випадку податки повинен платити безпосередньо орендар”, – роз’яснили суть свого плану у Мінфіні.

Джерело.

Close