facebook

Вчені знайшли причину постковідного синдрому: хто в групі ризику

Вчені з’ясували причину по якій виникає так званий постковідний синдром (Long COVID). Йому схильна частина пацієнтів, які перенесли коронавірусну хворобу і тривати наслідки можуть до одного року.

Про це повідомляє BBC.

Хто схильний до Long COVIDу

Так, згідно з результатами дослідження, проведеного Імперським коледжем Лондона, в крові у пацієнтів, що страждають тривалими наслідками коронавірусу, виявили так звані аутоантитіла.

Антитіла виробляються нашим організмом, як захисна реакція в разі повторного вторгнення патогена. Але в деяких випадках відбувається збій і імунна система починає виробляти «помилкові» антитіла, які атакують здорові клітини людини.

Зазвичай таке буває при аутоімунних хворобах – ревматоїдному артриті, червоному вовчаку і так далі. Тепер же вчені з’ясували, що подібний механізм може запускатися після перенесення коронавірусу.

Постковідний синдром і його симптоми

Long COVID трапляється у 10-20% людей, коли після перенесення хвороби залишаються деякі симптоми, а також приєднуються нові. Проявлятися він може від декількох тижнів до року.

Найпоширеніші симптоми «постковіду» включають:

загальні (лихоманка, біль, стомлюваність);

з боку дихальної системи (кашель, відчуття задишки);

з боку серцево-судинної системи (стиснення і біль у грудній клітці, прискорене серцебиття);

неврологічні та психіатричні (нейрокогнітивні розлади, що описуються пацієнтами як “туман мозку”, порушення концентрації уваги і пам’яті, головні болі, порушення сну, симптоми периферичної нейропатії (поколювання і оніміння), запаморочення, делірій (у осіб старшого віку);

з боку шлунково-кишкового тракту (біль у животі, нудота, діарея, порушення апетиту, включаючи анорексію);

з боку опорно-рухового апарату (біль у м’язах, суглобах);

психіатричні (депресія, тривога);

з боку органів чуття і глотки (біль у вухах, шум у вухах, порушення нюху і смаку, біль в горлі);

шкірні (висип).

Джерело.

Close