facebook

Від 3400 до 6800 гривень штрафу: в Україні набув чинності закон про мову, як каратимуть порушників

Від 3400 до 6800 гривень штрафу: в Україні набув чинності закон про мову, як каратимуть порушників

Закрити справу і остаточно поставити крапку суддям КСУ вдалося через два роки

Для наших читачів з’явилися досить серйозні новини. Так, “Закон Про забезпечення функціонування української мови як державної” визнав конституційним КСУ.

Про це стало відомо завдяки повідомленням українських журналістів. До слова, повний текст свого рішення Конституційний суд України обіцяє опублікувати в четвер, 15 Липня.

“Щойно Конституційний суд прийняв рішення, яким визнав конституційним закон про забезпечення функціонування української мови як державної, – повідомили в суді.
Важливо відразу зазначити, що ще 16 липня 2019 року набув чинності “Закон про українську мову”. Він передбачає, що єдиною державною мовою в Україні є українська.

Він обов’язковий для органів державної влади (чиновників, політиків) і громадських сфер (сфера послуг, де громадянам повинні надавати інформацію і сервіс українською мовою).

Однак у ті спекотні дні, а точніше 21 червня 2019 року до Конституційного суду надійшло подання від 51 народного депутата (ОПЗЖ) щодо відповідності мовного закону Конституції України.

Тоді народні обранці аргументували це тим, що закон про мову не регулює порядок використання мов національних меншин, а деякі законодавчі положення документа нібито дискримінують російськомовних громадян. Закрити цю справу і остаточно поставити крапку в ній суддям КСУ вдалося тільки через два роки.

На скільки можуть оштрафувати?

З липня 2022 уповноважений зможе оштрафувати як заклад, в якому відбулося порушення мовного закону, так і конкретного працівника цієї установи. Це вирішуватиме сам уповноважений, враховуючи обставини правопорушення і зібрані докази.

Офіціантові порушення мовного закону, в разі штрафування, обійдеться в 3400-5100 гривень. Держслужбовцю – в 3400-6800 гривень.

Джерело.

Close