facebook

Ускладнення виникають у кожного другого: вчені розповіли, як коронавірус знищує здоров’я

Наслідки коронавірусу є навіть у молоді.

Найчастіше під час коронавірусу у пацієнтів виникають ускладнення, пов’язані із нирками, серцем і легенями. Такого висновку дійшли вчені, які проаналізували дані про понад 70 тисячах пацієнтів із 302 лікарень Великої Британії.

Про це пише журнал The Lancet.

Так, за висновком вчених, після COVID-19 понад у половині випадків (а якщо точніше – у 36 367 осіб) розвинулися ускладнення – від одного до одразу декількох. Найчастіше ускладнення після зараження виникали у людей від 60 років, але важко хворіла навіть молодь і ті, у кого не було хронічних захворювань.

Як повідомив британський професор Івен Харрісон, ускладнення можуть торкнутися будь-якого органу, але особливо часто страждають нирки, серце і легені. Учений додав, що у багатьох пацієнтів з ускладненнями після виписки з лікарні стан здоров’я погіршився, а у деяких ще будуть довгострокові наслідки.

Найбільш поширеними діагнозами після коронавірусу виявилися гостре пошкодження нирок, гострий респіраторний дистрес-синдром, пошкодження печінки, анемія і серцева аритмія. Серед начастіших ускладнень:

ниркові – 24%,
респіраторні – 18%,
системні – 16%,
серцево-судинні ускладнення – 12%,
неврологічні – 4%,
шлунково-кишкові та печінкові – менше 1%.
У статті зауважується, що частота гострого пошкодження нирок збільшується з віком і найчастіше зустрічається у пацієнтів у віці від 60 до 90 років. Крім того, чоловіки більш схильні до ризику.

“Ускладнення були вище у чоловіків порівняно з жінками, і у чоловіків була більш висока ймовірність ускладнень, ніж у жінок, причому чоловіки старше 60 років були найбільш імовірною групою, у якій було хоча б одне ускладнення”, – йдеться у результатах дослідження.

Дослідники наголошують, що відмова багатьох людей у молодому віці від вакцинації – недалекоглядне рішення. Адже негативні наслідки перенесеного коронавірусу можуть зберігатися тривалий час.

Джерело.

Close