facebook

Вислизає від антитіл: Голубовська розповіла про небезпеку “Дельти” та як уберегтися

Штам коронавірусу “Дельта” має близько 15 різних мутацій в порівнянні з вихідним вірусом, дві з яких допомагають йому уникнути антитіл, як природних, так і надбаних після вакцинації. Мутація P681R відповідальна за “прилипання” вірусу до клітин людини, і сприяє утворенню синцитію, який можна назвати “фабрикою з виробництва клітин”.

Про це 24 липня розповіла інфекціоніст, заслужений лікар України Ольга Голубовська у своєму Facebook.

За словами завкафедри інфекційних хвороб Національного медуніверситету імені Богомольця, створювані варіантом синцитії дуже обширніші, і призводять до “буквально вибухового наростання вірусного навантаження”. Крім того, це обумовлює вищу контагіозність (заразність) збудника.

Чому “Дельта” вислизає від антитіл
“Здатність Delta утворювати синцитії допомагає йому вислизати від імунної системи і робить вірус більш небезпечним для організму. У процесі відтворення віруси пошкоджують клітинний апарат і створюють свої копії, які, після загибелі клітини, потрапляють в міжклітинний простір і тільки там піддаються атаці нейтралізуючими антитілами”, – звернула увагу Голубовська.

Коли клітини зливаються в синцитій, вірус штаму Delta, що знаходиться всередині, уникає дії антитіл, а ще – частково вислизає від антитіл, що виробляються у відповідь на вакцинацію. Найбільше такий ефект виражений у літніх людей.

Для кого “Дельта” найнебезпечніше
Згідно з даними британських фахівців, якщо людина вакцинована один раз, то ефективність щеплення становить близько 30% для запобігання хворобі та 75% для запобігання госпіталізації.

Після двох доз вакцини це співвідношення дорівнює 80% і 94% відповідно.

“Дельта” у пацієнта здатна завдати більшої шкоди тканинам і органам, особливо легенів.

Як себе убезпечити
Голубовська закликала не ставитися до загрози через небезпечний штам легковажно, і дала ряд порад, як можна уникнути негативних наслідків у разі зараження:

вакцинуватися, щоб “наростити” імунітет;
гуморальний імунітет після хвороби триває мінімум 11 місяців;
пріоритет у вакцинації треба віддавати неімунним, особливо з груп ризику;
після вакцинації уникайте людних місць, носіть маски – особливо протягом першого тижня, позаяк ви залишаєтеся вразливі до інфікування;
бажано оздоровитися, пам’ятати про правильне харчування і повноцінний сон.

Джерело.

Close