facebook

Зеленський підписав закон про протидію жорстокому поводженню з тваринами. Що він передбачає

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо протидії жорстокому поводженню з тваринами. Законом зокрема забороняються фотопослуги та жебракування з тваринами. Документ набуде чинності за три місяці, тобто у листопаді 2021-го.

 

Про це ідеться на сайті парламенту. Проект 2351 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) 6 серпня повернуто із підписом президента. Це означає, що за три місяці, тобто у листопаді 2021-го документ набуде чинності. За цей проєкт виступали зоозахисники та активісти.

Закон забороняє
Евтаназію як метод регулювання чисельності безпритульних тварин, контрабанду диких тварин, фотопослуги з дикими тваринами, пропаганду жорстокого поводження з тваринами. Бити, вбивати, труїти і калічити безпритульних тварин. Жебракувати з тваринами. Утримувати диких великих тварин в закладах громадського харчування та інших непристосованих для цього місцях, замуровувати тварин у підвальних приміщеннях, залишати тварин в салоні автомобілю при температурі навколишнього середовища, вищій за +20ºС та нижчій за -5ºС

Закон підсилює
Кримінальну та адміністративну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, заходи щодо боротьби з браконьєрством, права місцевих рад з питань захисту тварин від жорстокого поводження.

Закон вдосконалює
Правила поводження з тваринами в сільському господарстві, скотарстві та при отриманні продукції тваринного походження.

Закон запроваджує
Адміністративну відповідальність за жорстоке або безвідповідальне поводження з тваринами з 16 років. Кримінальну відповідальність за жорстоке або безвідповідальне поводження з тваринами з 14 років. Можливість тимчасового вилучення тварин (у випадках жорсткого поводження з тваринами) поліцією до розгляду справи у суді. Конфіскацію тварин у випадках жорсткого поводження. Позбавлення права особи, яка вчинила жорстоке поводження з твариною, утримувати тварин протягом 5 років. Обов’язок проведення експертизи для встановлення причин смерті тварини.

Джерело.

Close