facebook

Кожна друга “євробляха” з Чехії є в базах Інтерполу: українцям загрожує кримінальна справа та втрата авто

У розшуку переважно авто від 8 000 доларів, випущені з 2010 до 2019 року.

Українці, які розмитнюють автомобілі на чеських номерах, стикнулися з проблемою, що їх машини є у базах Інтерполу та відповідно у міжнародному розшуку.

Про це повідомляє сайт UBR.

Це виявляється під час останнього етапу розмитнення, коли авто ставлять на облік в місцевих сервісних центрах МВС. Зазвичай у розшуку є дорогі авто марок Mercedes-Benz, Audi, Land Rover і BMW.

Через це на людей, які намагаються розмитнити таке авто, заводять кримінальне провадження, а машину забирають на штраф-майданчик до з’ясування всіх обставин.

“Якщо така ситуація сталася, то потрібно звертатися до адвоката, щоб він доводив легальність тих документів, на підставі яких відбувалася покупка даного автомобіля – договір купівлі-продажу, інші документи, що підтверджують право власності, і ті документи, які використовувалися при розмитненні”, – сказав адвокат ГО “Авто Євро Сила” Іван Казачук.

Після того, як транспортний засіб вибивається у базах Інтерполу, порушується кримінальна справа, вносяться відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань і починається розслідування. Після цього проводять допити, розпитуючи де, коли та в кого було придбано авто.

Паралельно подається запит на офіційний висновок від Інтерполу за цим транспортом, а після чого – міжнародний запит, який включає в себе цілий ланцюжок інстанцій.

“Наша поліція звертається до Офісу генпрокурора України, щоб той звернувся до чеських колег. Вони, в свою чергу, звертаються в поліцію відповідного регіону, щоб ті опитали власника автомобіля, який продав автомобіль в Чехії. І весь цей ланцюжок може тривати мінімум рік. Весь цей час автомобіль знаходиться на штраф-майданчику, і за його зберігання також доведеться платити “, – каже адвокат.

Джерела у сервісних центрах розповіли виданню, що у міжнародному розшуку виявляють кожну другу машину з Чехії. В основному це автомобілі вартістю від 8 000 до 50 000 доларів, випущені з 2010 до 2019 року.

Найбільш ймовірною причиною цього є те, що чеський громадянин або компанія, які продавали авто, заявили про її крадіжу.

“З одного боку вони взяли гроші за автомобіль, тому що фактично його продали, але так як покупцем був українець і продаж ніде не зафіксували, паралельно заявили про викрадення і отримали компенсацію, ідентичну вартості ТЗ “, – повідомив голова Інституту досліджень авторинку Станіслав Бучацький.

Відповідно українці потрапляють у такі ситуації, тому що більшість угод на придбання автомобілів на іноземних реєстраціях в Україні належним чином не фіксувалися і юридично не оформлялися.

Адвокат Вадим Володарський вважає, що власники таких авто навряд зможуть отримати їх назад, хіба що при відмові заявника крадіжки.

Власникам “євроблях”, які виявилися в базах Інтерполу, рекомендують звертатися за юридичною допомогою, тому що окрім втрати автомобіля можна позбутися заплачених митних платежів в розмірі 35-40 000 гривень.

“Захисту” муситиме довести в суді, що ніяких кримінальних дій або шахрайства з боку українця не було, і закрити справу. Далі в ЄРДР внесуть дані про те, що ознаки кримінального порушення за статтею “викрадення” відсутні і автомобіль повернуть власнику. Хоча це може зайняти декілька років.

Раніше повідомлялося, що “євробляхерам” нагадали про важливий нюанс щодо перевищення строку тимчасового ввезення авто.

Джерело.

Close