facebook

Таргани, старі меблі й душ у підвалі: коли в Україні з’являться нові гуртожитки для студентів

Більшість студентських гуртожитків в Україні звели ще у середині минулого століття. У багатьох відтоді не робили навіть поточного ремонту.

Хто не жив у гуртожитку, той не був студентом. А хто жив, той пройшов ще ту школу виживання. В Україні є понад тисячу студентських гуртожитків. І розповіді про більшість із них нагадують жахачки. Таргани, старі меблі й душ — один на кілька поверхів або й узагалі в підвалі. Утім, уже з наступного року все має змінитися. Уряд затвердив концепцію розбудови гуртожитків.

Якими вони будуть, про це йдеться 30 серпня у сюжеті ТСН.19:30.

Не завжди з водою, в оточенні тарганів, з іржавими санвузлом та душовою. Цей гуртожиток належить Запорізькому національному університету. Але в ньому проживають понад дві сотні студентів медичного вишу, в якого свого гуртожитку немає. Умови у студентів однакові, а ось вартість різна.

Ті хто навчається в ЗНУ платять 520 гривень в місяць. Медики — удвічі більше і за рік мають заплатити 16 тисяч.

Більшість студентських гуртожитків в Україні звели ще у середині минулого століття. У багатьох відтоді не робили й поточного ремонту. Про капітальний навіть не йдеться. Деякі студенти від таких умов тікають на орендовані квартири. Але не всі можуть собі це дозволити. Найдорожче житло в Києві, Одесі та Львові.

З наступного року все має почати змінюватися. Уряд ухвалив концепцію розбудови гуртожитків.

“Для того, щоб студенти мали можливість отримати нормальні умови для душових, нормальні санвузли, нормальні кухні з сучасним обладнанням, можливості для автоматичної пральні, можливості для зберігання продуктів”, — зазначає генеральний директор директорату фахової вищої передвищої освіти МОН Олег Шаров.

Для цього добудують недобудовані, зведуть нові й відремонтують старі. Тисячу гуртожитків, які існують в Україні вже поділили на три типи.

Економ-класу — це ті, що з коридорною системою. Душова або у підвалі, або одна на кілька поверхів. У кімнаті може бути й по восьмеро людей.
Другий тип — гуртожитки з блочною системою. Тут на кожен блок — санвузол і душова чи ванна. Їх є 15 відсотків.
Готельний тип. У кожній кімнаті свій санвузол та душова. Але таких в Україні наразі не більше півсотні.

За планами уряду, за пять років гуртожитки економ-класу мають зникнути. Але за рахунок чого їх будуть відбудовувати, невідомо. Гроші у бюджет ще не заклали. І жодних цифр у Міносвіти не називають

Поки ж держава майже не фінансує і гуртожитки виживають за рахунок власних фондів або стартапів.

“Ми сортуємо сміття і потім ці гроші йдуть на покращення наших умов проживання. Якщо гарний місяць, у нас є півтори тисячі”, — говорить голова студради студмістечка НАУ Данило Кособоков.

У першокурсників Влада і Дениса все попереду. Вони приїхали з Павлограда з трьома рюкзаками на двох — в них ноутбуки, речі та їжа на перші дні. Решту з дому відправили поштою. Своє студентське помешкання ще не бачили і поки вимоги до нього мінімальні.

Згідно реформи тут мають з’явитися і тренажерний зал, і коворкінг. Але чи дочекаються їх Влад і Денис — невідомо. Дипломи бакалаврів вони отримають раніше, ніж за планами уряду в Україні з’являться гуртожитки нового типу. Розбудувати їх мають до 2026 року.

Джерело.

Close